X

Els autònoms no tramiten les baixes per covid perquè hi perden

UATAE afirma que 9 de cada 10 treballadors per compte propi se n'afluixa perquè hi ha d'afegir doblers

17/01/2022

Els autònoms no tramiten les baixes per covid perquè hi perden

Balanç de com els autònoms de les Illes afronten els efectes laborals de la pandèmia, amb dues dades que criden l’atenció. El 30 per cent dels treballadors per compte propi de la comunitat ha hagut de tancar els seu negoci perquè s’han contagiat o s’ha hagut d’aïllar. I en aquests casos, gairebé cap, només 1 de cada 10, ha tramitat la seva baixa laboral. És el càlcul que en fa la Unió d’Autònoms, l’UATAE, amb la informació que té dels associaciats, ja que no hi ha xifres oficials de la Seguretat Social.

Com que una afectació COVID computa com una baixa per malaltia comuna, els tres primers dies no es cobren i, a partir del quart, l’autònom només rep un 60 per cent de la base de cotització. Per tant, segons Jeroni Valcaneres, president d’UATAE, no els surt a compte fer aquest tràmit. “Amb una baixa per coronavirus, acabes tenint una compensació per la teva baixa de 60/70 euros. Com que aquesta baixa no la pots tramitar tu per la Seguretat Social, sinó que ho has de fer a través d’un gestor, no paga la pena, perquè la feina del gestor costa entorn de 90/100 euros, i al final hi surts perdent”, ha afirmat Valcaneres a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Si aquesta situació ja s’ha viscut els darrers mesos, el que realment preocupa a l’associació és aquest mes de gener, quan es notaran els efectes de les festes de Nadal, Sant Antoni i Sant Sebastià, amb una allau de contagis que ferma de peus i mans l’empresari afectat. “No veuràs ningú que posi al seu negoci “Tancat per COVID” perquè, desgraciadament, això provoca que la gent no hi vagi quan torna a obrir”. Per aquest estigma social, precisament, cap testimoni no ha volgut explicar la seva experiència als micròfons d’IB3 Ràdio.

17/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT