X

Els illencs han d’esperar, de mitjana, 110 dies per operar-se a la sanitat pública

La demora mitjana per aconseguir una cita amb l'especialista és de 85 dies

22/04/2024

Els illencs han d’esperar, de mitjana, 110 dies per operar-se a la sanitat pública

Imatge d'arxiu d'una operació a l'Hospital Son Llàtzer de Palma. Foto Conselleria de Salut

La demora mitjana per una operació a la sanitat pública de les Balears baixa a 110 dies. El temps que s’ha d’esperar s’ha moderat aquest inici d’any, això després d’un 2023 en què va arribar a situar-se en 133. I per una cita amb l’especialista, s’ha d’esperar de mitjana 85 dies. Això és un descens si ho comparam amb el tancament del 2023, quan eren 91 dies, però encara molt per damunt de fa un any, quan eren 72.

El desembre del 2023 es va anunciar el pla de xoc per reduir les llistes d’espera. Es basa en mesures com la desviació de pacients a la sanitat privada, i l’increment del rendiment dels quiròfans existents. Per exemple, amb una major flexibilitat de jornada perquè els professionals puguin conciliar sense necessitat de demanar reduccions de jornada. En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio el director d’Assistència Sanitària del servei de salut, Raúl Lara, reconeix, però, que encara queda molta feina per fer: “Tot i l’esforç que hem fet els darrers tres mesos, queda molta feina per fer, moltíssima feina per fer.”

I allà on la situació continua més crítica és a les Pitiüses. Allà la demora quirúrgica davalla lleugerament, però en canvi, l’espera per una cita a consultes externes continua en augment. Fa un any estava per davall de 100, al final del 2023 era de 150 dies, i després del primer trimestre de 2024 se situava en 154. Allà s’agreuja la manca de personal.

“Eivissa ens preocupa, ens preocupa moltíssim. Evidentment, són plantilles que estan tensades, però, tot i això, no han deixat de fer feina. Per la qual cosa, aquestes mesures, que en àmbit global estan tenint, des del nostre punt de vista, un molt bon resultat i que evidentment hem d’implementar i continuar cercant altres vies a llarg termini, en el cas d’Eivissa i Formentera amb els recursos que tenen estan fent una feina admirable” ha explicat Lara.

A partir d’ara, que ja s’acosta l’estiu, Lara explica que s’haurà de fer feina un any més intentant esglaonar els períodes vacacionals dels sanitaris per fer front a l’augment poblacional a les Balears.

El problema de fons, segons admet el mateix servei de salut i insisteix el Sindicat Mèdic, és la falta de professionals. Miguel Lázaro, president de SIMEBAL, diu que el principal problema aquí és la insularitat i aposta per una pujada dels complements salarials: “Hem d’insistir amb el tema de la insularitat, que estam patint a Eivissa i Menorca, i ens hem d’equiparar amb Ceuta i Melilla. Aquí (a les Illes Balears) un metge cobra al mes 110 euros. A Ceuta i Melilla, un metge cobra 850 euros (de complement). Nosaltres hem de posar en marxa incentius perquè el metge no se’n vagi i sobretot per intentar captar nous metges.”

El problema de les llistes d’espera afecta gairebé totes les comunitats, de fet segons les dades que ha publicat el Ministeri de Sanitat, han batut un nou rècord.

Per primera vegada, gairebé 850.000 persones esperaven una operació a Espanya al tancament de 2023. És un 7% més que l’any anterior. La mitjana estatal era de 128 dies d’espera, molt similar a la de les Balears. Allà on més s’ha d’esperar és a Extremadura, Andalusia i Cantàbria. A l’altra cara de la moneda, a Madrid el temps mitjà és només de 51 dies, al País Basc 63 i a Galícia 67.

 

22/04/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris