societat

Els brigadistes de l’Ibanat reclamen a Medi Ambient la categoria de bombers forestals

Asseguren que implicaria reconèixer malalties professionals, com ara el càncer de pulmó i el testicular

Els+brigadistes+de+l%27Ibanat+reclamen+a+Medi+Ambient+la+categoria+de+bombers+forestals

Els brigadistes de l’Ibanat reclamen a la conselleria de Medi Ambient que inclogui dins aquest àmbit la categoria de bombers forestals i que es tengui en compte la perillositat de la seva feina. Asseguren que implicaria reconèixer malalties professionals i dignificar l’ofici. Han creat una associació per organitzar-se i reclamar millores laborals.

Combaten les flames, volen en helicòpter, apaguen focs i vigilen els boscos posant en perill la seva vida. Però sobre el paper, no són bombers forestals sinó que estan reconeguts professionalment com a silvicultors o, el que és el mateix, gestors de boscos.

El president de l’Associació ProBombers Forestals de les Balears, Vicenç Crespí, explica les funcions que realitzen. “Feim la prevenció d’incendis, la vigilància i l’extinció. El que passa és que el nom de ‘brigadista’ ens impedeix accedir a certs drets pel fet de no estar reconeguts com ‘bombers forestals'”, afegeix.

Fa quatre anys que reclamen a la conselleria de Medi Ambient la categoria de bombers forestals, quelcom que, diuen, implicaria reconèixer la perillositat de la seva feina i malalties professionals com ara el càncer de pulmó i el testicular. I és que, durant els incendis, s’exposen a substàncies altament cancerígenes, com el benzè i el pirè.

“Les temperatures dins d’un incendi fan que els porus es dilatin tant que arribam a absorbir més d’un 600 per cent de substàncies cancerígenes que qualsevol altra persona”, relata Crespí. Reconeix la conscienciació dels brigadistes respecte els riscos als quals s’afronten a la seva professió, però confessa que el col·lectiu enyora una “conscienciació” per part de l’administració respecte la seva situació.

Reclamen també el dret a descontaminar la seva roba després de les actuacions. Asseguren que aquesta situació afecta centenars de treballadors i, per això, han creat l’Associació ProBombers Forestals de les Balears. L’objectiu: dignificar el seu ofici.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Cala Galdana, de nou col·lapsada de cotxes tot i el descens de turistes per la COVID

Part dels vehicles són de banyistes que van a Macarella un cop en vigor la prohibició de fer-ho en cotxe

La Policia de Calvià estén tres actes a establiments i interposa set denúncies per beure alcohol al carrer

Les infraccions han estat per infringir límits d'horari o de capacitat de l'establiment

Les braçades de la diada Mulla’t per l’Esclerosi Múltiple, enguany de forma virtual

A les Balears hi ha prop de 1.200 persones amb aquesta malaltia