X

Els bussejadors de Mallorca Blue denuncien el mal estat de les aigües de la badia de Sóller

A través d'un vídeo difós per les xarxes socials, es mostra el vessament d'aigües depurades al Port i l'arrencament de posidònia pels fondeig en la zona

17/10/2017

Els bussejadors de Mallorca Blue denuncien el mal estat de les aigües de la badia de Sóller

L’associació d’apneistes Mallorca Blue ha denunciat en un nou vídeo l’estat de les aigües i la flora i fauna marina de la badia de Sóller i la costa nord de Mallorca. A les imatges, enregistrades per Gerard Pedrero i Mateu Ensenyat baix l’aigua, apareixen mates de posidònia “arrancats pels fondejos” que es produeixen en la zona, segons denuncia l’entitat al vídeo.

Tant el 12 de septembre com el 6 d’octubre, s’enrregistraren imatges de vessaments d’aigües insuficientment depurades, prop de la bocana del port. Pel que sembla, l’emissari de la depuradora de Son Puça es va rompre. L’Ajuntament de Sóller va assegurar que les analítiques fetes a les aigües de la depuradora confirmaven que estaven correctament tractades i la Conselleria de Medi Ambient va desplaçar un equip al Port per investigar-ne la ruptura i la qualitat de l’aigua.

Tot això, mentre, precisament, els bussejadors enregistraven les imatges del nou vídeo que han difós a través del Facebook aquest mateix dimarts per denunciar, a més, que l’absència de vigilància per part de Costes, perquè segons diuen “no han aparegut per la badia en tot l’estiu” i que tampoc hi ha cap personal de Medi Ambient per, segons afirmen, “protegir els fons de la zona LIC de Sa Foradada, ni ajudar en la zona”.

Amb tot, la combinació d’aigües insuficientment depurades, la no separació de les fluvials i les fecals, el servei deficitari d’extracció dels tancs en el Port i la manca de bany públic a les platges provoca que les aigües a l’estiu siguin verdoses i opaques per la proliferació de microalgues a causa de l’augment de nutrients.

Les mates de posidònia que apareixen en aquest vídeo han estat arrencades pels fondeos. La posidònia, expliquen, no és arrencada pels temporals, si fos així, fa milers d’anys ja hauria desaparegut.En algunes zones de Mallorca la posidònia desapareix per les àncores i el garreo, en altres pels abocaments, i en unes altres, per la combinació de tots dos problemes.

Mallorca Blue denuncia que els fons marins de la Costa Nord de Mallorca (aigües exteriors), 150 km de costa, només tenen dos vigilants de pesca i sense barca. Els primers 25 m de profunditat de la Costa Nord estan, diuen, totalment sobreexplotats (per sota d’un 35% de la biomassa de peixos que hauria d’haver-hi en una situació òptima) per l’abús dels tresmalls i de la pesca recreativa.

 

 

Mallorca Blue ja va denunciar al mes de juny que el material que s’estava emprant en l’ampliació del Port de Palma estava contaminant la Badia. Una actuació que va fer al Govern obrir expedient sancionador a Autoritat Portuària (que és qui té les competències del Port) i a Tirme (qui va subministrar les escòries procedents de la incineradora) per haver utilitzat aquest residu sense l’autorització pertinent que els interessats haurien d’haver sol·licitat a la Conselleria de Medi Ambient.

17/10/2017

Comentaris:

(*) Camps obligatoris