X
26

Els centres públics avisen: falten auxiliars tècnics educatius a les aules

El Govern en reconeix la mancança i diu que treballen per canviar-ne els barems i ampliar-ne la plantilla el curs que ve

29/10/2023

Els centres públics avisen: falten auxiliars tècnics educatius a les aules

Falta personal de suport a les aules. És l’avís que fan els centres públics, que demanen canviar els criteris de la Conselleria per sol·licitar Auxiliars Tècnics Educatius i adaptar-se a les necessitats de l’aula. El Govern en reconeix la mancança i assegura que hi fa feina per canviar-ne els barems i ampliar-ne la plantilla a partir del curs que ve.

L’auxiliar tècnic educatiu (ATE) és una figura necessària a les escoles per acompanyar els infants amb necessitats educatives especials, tot i que no se’ls demana formació específica —depenen de la conselleria de Funció Pública, no d’Educació. L’equip d’orientació dels centres fa la sol·licitud a la Conselleria d’Educació, que assigna el servei en funció de criteris com ara la ràtio (10 alumnes per ATE), l’existència d’aules UEECO o les dificultats de l’alumne, entre d’altres.

Segons dades de la Conselleria, a les Balears hi ha 1.345 auxiliars tècnics educatius, pràcticament les mateixes sol·licituds (1.332) que ha rebut el Servei d’Atenció a la Diversitat per aquest curs escolar. El problema, sostenen els centres, són els criteris per tenir-ne un: els infants amb problemes de conducta o autisme, per exemple, en queden exclosos.

“Els criteris actuals es relacionen amb les necessitats de l’alumne respecte dels hàbits d’alimentació, el control d’esfínters i la mobilitat“, explica la directora general de Primera Infància i Atenció a la Diversitat de la conselleria d’Educació, Neus Riera.  La presidenta de l’Associació de Directors i Directores d’Infantil i Primària de Mallorca, Joana Maria Mas, ressalta que els criteris són limitants respecte a les realitats de les aules. “Són barems molt restrictius i això genera un problema a molts centres, perquè hi ha alumnes amb dificultats relacionades amb el comportament que no tenen ATE”, declara.

És el que li passa a na Sira Pont Rodríguez, que enguany ha començat primer de Primària al CEIP Pere Cerdà, al Port de Sóller. Té una malaltia rara, un grau de dependència tres i és no parlant. Després de tenir la mateixa ATE durant tot Educació Infantil, enguany ha començat primer de primària sola a l’aula.

“Durant tot aquests anys l’ATE ha estat els meus ulls, les meves mans i ha implicat que na Sira es pogués relacionar amb la resta de companys”, declara Nuncy Rodríguez, mare de na Sira. Les necessitats de la seva filla no han canviat, però enguany no compta amb aquest acompanyament. “Per jo és com si la meva filla estigués desatesa i em sent com si estiguéssim demanant almoina“, lamenta.

Els centres supleixen la mancança d’auxiliars tècnics educatius amb personal propi, ja que el servei s’atorga als centres per quota d’hores. “Els dies que l’auxiliar tècnic educatiu ve, pot acompanyar l’infant, però quan no hi és hem de reestructurar els suports de l’escola”, explica Mas. La Conselleria d’Educació diu que flexibilitzarà els criteris i ampliarà la plantilla a partir del curs que ve, mentre les famílies demanen més inclusió a les aules.

29/10/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT