Ciència i tecnologia

Alerta científica: “El canvi climàtic força el replantejament immediat del model turístic balear”

D'aquí a uns anys, pocs, farà més calor, els fenòmens atmosfèrics seran més intensos i desapareixeran el 20% de les platges

/EFE


D’aquí a uns anys, pocs anys, les Balears deixaran de ser una destinació turística inqüestionable. Farà més calor, els fenòmens atmosfèrics seran més intensos i, fins i tot, desapareixeran algunes de les platges. Un panorama que, adverteixen els científics, obliga a un replantejament immediat del nostre model econòmic.

El testimoni dels experts

Pau de Vilchez, director del Laboratori de Canvi Climàtic de la Universitat de les Illes Balears, alerta que les conseqüències seran greus, arreu però especialment a les Illes, i afrontar la lluita és una necessitat. ” Si hi ha manco platges, si cada vegada fa més calor, la temperatura és desagradable, si a això li sumam que hi pot haver més malalties tramesses per vectors, per insectes, ens trobem que no serem una destinació que sa gent desitgi anar-hi com fins ara”, assegura.

I afegeix que el turisme de masses, el de temporada alta, el de sol i platja forma part d’un passat que no tornarà. No només perquè volar, tant i de forma tan econòmica, no serà factible, sinó perquè, d’aquí a pocs anys, si es manté la tendència, la pujada del nivell de la mar farà que desapareguin un 20% de les platges de les Illes. Quedarem, directament, sense un dels nostres principals reclams com a destinació.

Un repte que té en aquesta dècada un termini clau, segons Jorge Olcina, catedràtic d’anàlisi geogràfica i director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant, per a qui la ‘mediterranització‘ del canvi climàtic és ja una realitat.

Ho advertia ja fa anys el secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres: “El canvi climàtic serà irreversible i catastròfic i ho estem afrontant amb mesures insuficients i lentes. Estem parlant de molt pocs anys perquè no hi hagi marxa enrere”, adverteix Javier Olcina.

Una realitat que, per de Vilchez, pot tenir en els fons europeus la gran oportunitat perquè l’adaptació no tingui un cost social, també econòmic, tan elevat.

L’adaptació al canvi climàtic és un repte global difícil assumir. Un informe recent adverteix que el 80% de l’electricitat es genera amb combustibles fòssils, exactament el mateix percentatge de fa una dècada.


Escolta aquí tot l’informe de l’Informatiu Matí d’IB3Ràdio

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Yolanda Guti 18/06/2021

    lo más urgente ahora es plantar cara al cambio climático, del modo más efectivo, reduciendo tráfico rodado, poniendo un máximo de visitantes a las islas y sobre todo regenerando biodiversidad marina, todo lo demás son parches sin utilidad.

Cercador |


més contingut relacionat

La població de ferreret a Mallorca s’ha doblat en els últims 30 anys

El Servei de protecció d’espècies ha comptabilitzat un total de 29.581 larves. La població manté la seva tendència a l'alça...

La UIB se suma a la Nit Europea de la Recerca

Investigadors de la universitat han fet petites xerrades per explicar als passatgers del tren els objectius principals de la recerca...

Els investigadors esperen que la cura del càncer arribi al 70 per cent dels pacients el 2030

Avui es commemora el Dia Internacional de la Investigació Contra el Càncer

La comunitat científica de les Illes es prepara per celebrar aquest divendres la Nit de la Recerca

Més de 350 ciutat europees s'afegeixen a aquesta inciativa amb la qual es pretén acostar la tasca dels científics a...