X

Els científics vigilen de prop el nigul de gasos de La Palma

Dimecres ha estat immòbil i els veïnats, fora de perill. Quatre barris continuen en confinament

29/09/2021

Els científics vigilen de prop el nigul de gasos de La Palma

24

Durant tot el dimecres, els gasos que es desprenen amb la caiguda de la lava del volcà de La Palma a la mar han quedat retinguts a la zona i la població està fora de perill. Però els científics no perden de vista el nigul.

Després d’un dia caient damunt la mar, el magma es solidifica i forma un delta que ja supera els 500 metres d’ample. Mentrestant, el volcà continua expulsant lava amb força.

De moment, per precaució, continuen confinats quatre barris del municipi de Tazacorte. Els gasos podrien ser tòxics i se’n fa un seguiment continu. Deu dies després de l’inici de les erupcions, les autoritats demanen que es mantengui la prudència.

La dinàmica que ha agafat l’erupció els darrers dies (més intensa, ràpida i fluida) fa que la lava estigui molt canalitzada cap a la mar. Però Rubén Fernández, director tècnic de Pevolca, avisa: “L’erupció no està estabilitzada, seguim monitorant”. Cal seguir controlant el magma, perquè podria arrasar noves zones.

El medi marí es recuperarà

La recuperació de la biodiversitat marina de La Palma serà molt més ràpida que la de cases, carreteres i altres infraestructures destruïdes. És la previsió que en fa Arturo Boyra, director d’Oceanografica, una agència canària de divulgació científica. Ha participat en una conferència a Mallorca.

“El medi marí es recupera. La naturalesa té una capacitat de regeneració enorme”, ha dit. “Però les cases, la vida, la societat, no. I aquest és el drama que vivim. 600 cases han desaparegut davall la lava, i no sabem quan aturarà”.

Sobre els efectes al medi marí, diu que seran “bastant localitzats”. Encara que això dependrà de si les emissions de lava “afecten altres entorns”.

Boyra ha estat un dels ponents d’una jornada a Calvià on s’han exposat exemples de protecció del medi marí. Hi han assistit també experts de Catalunya i Andalusia. És la vuitena trobada d’aquest tipus que organitza la Iniciativa de Custòdia del Territori de les Illes Balears.

29/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT