societat

“Els ciutadans tenen dret a parlar i a entregar documents en català, sense perjudici”

La campanya 'La Justícia, també en català' vol promoure'n el seu ús dins l'administració judicial


De més d’un centenar d’òrgans judicials de les Illes Balears, només tres operen normalment en català.  La jutgessa Victòria Crespí conta com és sorprenen els testimonis quan els saluda en català i com és relaxen en saber que podran expressar-se amb la seva llengua pròpia.

“La Justícia, també en català” és una campanya per promoure l’ús de la llengua catalana dins l’administració de la Justícia que vol fer valer els drets lingüístics dels ciutadans. “Tenen dret a parlar i entregar documents en català, sense perjudici o càrrega.” afegeix Apol·lònia Julià, presidenta del Col·legi de Graduats Socials.

El president del TSJIB, Carlos Gómez assegura que no només el nom de la campanya és inclusiu sinó també el contingut. “No es tracta d’excloure el castellà” afegeix.

En poc més de 20 anys, el nombre de sentències o autos escrits en català no superen els 2.741. Això equival a un 2,27% del total. Una aproximació feta gràcies a la base de dades del Centre de Documentació Judicial que mostra que l’ús del català en actuacions judicials és molt minoritari, una situació que la campanya “La justícia, també en català” vol revertir. La campanya va dirigida a tres col·lectius: l’administració, els operadors jurídics i els ciutadans. Per això s’ha posat en marxa la plana web justiciaencatala.illesbalears.cat, s’han fet díptics per als treballadors i cartells per als ciutadans que recullen els drets lingüístics. També es reeditarà el Vocabulari de dret, editat el 2009 per la Universitat de Barcelona i la Universitat de València per als professionals.

La Direcció General de Política Lingüística iniciarà, a més, un pla pilot de dinamització lingüística a un partit judicial amb la incorporació d’un tècnic lingüístic. També promourà l’ús del català per part dels advocats i representants legals de les administracions públiques davant els òrgans judicials radicats a les Illes Balears.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

‘El Joc del Calamar’ arriba als patis de primària de les Balears i encén el debat entre els adults

La psicòloga Marga Vives explica que aquest és un tema que es repeteix de tant en tant. "No és res diferent al...

La segona jornada de vaga del servei de recollida de fems a Menorca omple de brutícia els carrers de Maó

Els piquets han impedit que els operaris sortissin a fer feina i, com ja va passar divendres, tan sols s'ha...

La renovada seu de l’Ateneu de Maó inaugura el curs acadèmic amb la presència dels seus darrers 5 expresidents

Tots han fet un repàs de la seva trajectòria al capdavant de la societat i han posat en valor la feina de...

Molts ciutadans no fan cas la recomanació de no treure el fems al carrer

Mentrestant, els piquets de Comissions Obreres continuen a la nau de FCC de Maó per evitar l'inici del servei de...