X

Els consells insulars han de zonificar els àmbits on s’han d’implantar les renovables

Els parcs de partir 5 MW de potència comptaran amb un 20% de participació ciutadana

24/02/2019

Els consells insulars han de zonificar els àmbits on s’han d’implantar les renovables

14

Els consells insulars han d’especificar la ubicació de les zones preferents, la tipologia i les característiques de les noves instal·lacions d’energies renovables. En funció del potencial i els condicionants urbanístics, ha de delimitar les zones en sòl rústic on es vol permetre, així com aprofitar l’ocupació de superfícies ja existents en sòl urbà com teulades, cobertes industrials, aparcaments i zones degradades com pedreres.

A través del Pla Territorial, cada illa ha de garantir que la superfície total prevista és suficient per abastir el 70% del seu territori amb energia neta.

Obligats a repartir beneficis

Per socialitzar les instal·lacions de generació renovable, l’article 47 de la primera Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica de Balears, obliga els promotors dels projectes amb potència igual o superior a 5 MW i ubicats a terra, a oferir la possibilitat de participar en almenys el 20% de la propietat del projecte veïnats i entitats del municipi on es pretén situar la nova instal·lació. Si no s’exhaurís aquest 20%, s’ha d’estendre als possibles beneficiaris de pobles limítrofes.

En el cas que el projecte es vehiculi a través d’una societat, el 20 % de la propietat del projecte s’ha d’entendre com el 20 % de la societat vehicular. Si un mateix projecte estigués vehiculat en diverses societats, l’obertura a la inversió local mai no podrà ser inferior al 20 % del total del valor nominal del conjunt de les accions de les societats vehiculars que componen el projecte.

Passes fermes cap a la transició energètica

Les Balears de mitjana al 2018 només vàrem produir 83 megawatts d’energia neta, un 3% de l’electricitat total que demanda l’arxipèlag. En 10 anys, al 2030, s’ha marcat la fita d’arribar a generar un 35% d’energia lliure de carbó, a Mallorca, Eivissa i Formentera. Vendrien a ser, la generació de 1.000 megawatts. Per al 2050, es pretén que les Illes siguin independents energèticament amb la generació del 100% de renovables.

24/02/2019

Disculpau, els comentaris es troben tancats

EL MÉS LLEGIT