La Llei d'urbanisme els dóna la potestat de subrogar aquesta competència si els ajuntaments no actuen
Els consells insulars comunicaran a les empreses subministradores de serveis com ara la llum i l’aigua, quins són els habitatges fora d’ordenació i sense cèdula d’habitabilitat en tot el sòl rústic, perquè els tallin el servei. Fa 30 anys que diverses lleis requerien als ajuntaments que ho fessin però, per primer pic, la Llei d’urbanisme dona la potestat a una segona entitat supramunicipal.
Centenars d’habitatges, construccions i edificacions en situació de fora d’ordenació, en qualsevol categoria de sòl rústic, executades amb posterioritat a l’1 de març de 1987, corren el perill que les empreses distribuïdores dels serveis d’energia elèctrica, gas, aigua, sanejament, telèfon o telecomunicacions deixin de prestar-los els serveis. Els consells, agències i consorcis supramunicipals, a partir d’ara, amb l’article 166 punt 5 de la nova llei d’urbanisme, faran un requeriment previ a l’ajuntament perquè exerceixi la seva facultat dins el termini d’un mes i si no, subrogaran les competències municipals, en tenir coneixement que l’edificació esmentada no disposa de cèdula d’habitabilitat preceptiva en vigor.
En el cas de Mallorca, l’Agència de defensa del territori quan tramiti un expedient d’infracció urbanística dins sòl rústic, més enllà de si les obres il·legals ja han passat 8 anys i han prescrit, revisarà a través del servei d’autoritzacions territorials, si l’habitatge té la cèdula d’habitabilitat. Si no la tenen, tant si fa 30 anys com 2 mesos, no podran disposar de cap tipus de serveis bàsics.
Els consistoris, que no han actuat en 3 dècades, asseguren que deixaran els veïnats desemparats.
El sostre del poliesportiu de Binissalem ha sortit volant i ha caigut damunt les cases veïnades, la qual cosa ha provocat nombrosos desperfectes
A Binissalem, el cap de fibló que ha tocat terra ha deixat danys materials a cases veïnes del pavelló d'esports, on s'han volat les plaques que cobreixen l'edifici