economia

Les constructores cerquen fórmules per subsistir davant l’augment de preus de les matèries primeres

En els darrers dotze mesos, el preu de l'acer ha pujat un 121% i l'alumini un 57%


Les empreses constructores cerquen noves fórmules per mantenir els beneficis, tot i la pujada de preus de les matèries primeres. Per tal de mantenir els seus marges de guany, alguns constructors han optat per modificar els contractes amb els clients. Segons l’Associació de Constructors de Balears, una nova tendència en el sector són els pressupostos oberts, en què s’estableix algun mecanisme per revisar els preus.

La directora de la patronal, Sandra Verger, afirma que en alguns casos s’opta per clàusules en què les constructores assumeixen una part de les pujades dels materials, mentre que el client en paga l’altra part. En altres ocasions, s’estableix una data o un barem per revisar els preus. També han notat que moltes empreses fan pressupostos de durada més curta.

D’acord amb el darrer informe de l’Associació Nacional de Constructors Independents (ANCI), entre març de 2021 i març de 2021, el coure ha pujat un 17%, l’alumini prop d’un 60% i l’acer ha pujat un 121%. Aquestes pujades causen molts de problemes a l’hora de fer pressupostos, perquè pot passar fins a un any entre que es firma el document i es comencen les obres. La gran pujada de preus la varen notar a partir del febrer, amb l’esclat de la guerra a Ucraïna. Segons l’associació balear de constructors, la pujada més gran de preus ja s’ha produït, però els és impossible predir quant pujaran els materials a partir d’ara.

La velocitat a què creixen els preus fa que els constructors vegin reduït el marge de beneficis. En aquest sentit, el professor associat d’Economia de la UIB Pau Monserrat assegura que ja té constància de diversos casos de petites constructores que han fet fallida. Assegura que, si no hi ha més empreses que hagin declarat el concurs voluntari de creditors, és per la moratòria establerta amb motiu de la pandèmia. En qualsevol cas, els motius d’aquestes fallides, insisteix Monserrat, no són equiparables als de la crisi immobiliària de 2008.

D’altra banda, els terminis de subministrament s’han estabilitzat i ara els materials no tarden tant a arribar. Una comanda feta a la Península pot torbar-se unes tres setmanes, si no hi ha cap incidència. O fins a dos mesos, en el pitjor dels casos.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Les Illes lideren la inversió hotelera a Espanya

A la comunitat, s'han fet el 24% de totes les transaccions de l'Estat, segons les xifres de la consultora immobiliària CBRE

Els joves de Balears, ‘obligats’ a viure amb els pares

Han de destinar el 98% del seu sou per llogar un pis i estalviar sis anualitats per l'entrada d'una hipoteca

Diverses cancel·lacions i prop de 140 vols amb retard en un nou dia de vagues a Ryanair i Easyjet

Els sindicats USO i SICTPLA han convocat 12 jornades més de vaga. Dissabte ha estat el dia amb més vols...

Gran afluència de turistes a Palma amb quatre creuers atracats al Port

Els comerciants veuen amb optimisme aquesta jornada, tot i que no sempre és sinònim de vendes