X

Els constructors presenten les primeres demandes judicials per la manca de revisió de preus d’obra pública

S'han demanat 67 revisions a 29 municipis i el 91% no han obtengut resposta

26/03/2023

Els constructors presenten les primeres demandes judicials per la manca de revisió de preus d’obra pública

Miquela Valls

Les queixes dels constructors de Balears per la baixa incidència que ha tengut el decret estatal en la revisió de preus d’obra pública es comencen a convertir en denúncies. Ja s’han presentat els primers recursos contenciosos administratius als jutjats i se’n preparen més.

Segons la patronal de la construcció, s’han demanat 67 revisions a 29 municipis de l’arxipèlag, i només 6 s’han contestat amb resposta negativa. El 91% no han obtengut resposta. Palma, amb 9, i Maó i Calvià, amb 5, són els consistoris amb més sol·licituds rebudes.

Una problemàtica que ha deixat des de l’any passat 105 obres civils desertes per un valor de 98 milions d’euros, i els constructors asseguren que les pèrdues per a les empreses de les obres que no es revisen ja pugen a 5,5 milions.

A partir del 2 de març, les noves licitacions ja no estan subjectes a aquesta mesura extraordinària que vol compensar el sobrecost de les matèries primeres. Ja que el mecanisme excepcional de reequilibri tenia vigència d’un any d’ençà de l’aprovació el 2 de març de 2022 del reial decret llei 3/2022. El Govern espanyol no l’ha prorrogat, perquè entén que tot i que els preus continuen alts ja no és una sorpresa sobrevinguda. Ens regim per aquest RD, ja que el decret autonòmic 4/2022, de 30 de març, pel qual s’adopten mesures extraordinàries i urgents per pal·liar la crisi econòmica i social produïda pels efectes de la guerra a Ucraïna va haver d’adaptar-se i rebaixar les seves pretensions després de la Comissió bilateral entre la comunitat autònoma i el Govern estatal.

Els consistoris asseguren que no han defugit de la seva obligació i revisen els projectes un a un. La Conselleria d’Hisenda l’any passat va realitzar unes jornades tècniques amb la FELIB per fer arribar als tècnics municipals com funciona la fórmula de revisió de preus.

Per exemple, l’Ajuntament de Palma en els pròxims dies es reunirà amb l’associació de Constructors de les Balears. Cal destacar que els municipis per cobrir l’augment dels preus han de fer modificacions de crèdit que han de passar també per exposició pública i posar mà als romanents de tresoreria que havien aconseguit els darrers anys.

Alguns consistoris ja s’han trobat amb el problema que alguns contractistes d’obra pública en el seu municipi han aturat les obres per mor d’aquesta manca de revisió de preus. El que pot provocar que es perdin subvencions europees com els fons Next Generation.


Malestar entre els constructors de les Balears per la tramitació de les reclamacions en la revisió de preus

26/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris