X

Els cossiers de Manacor: crònica d’un horabaixa sense brusques

Tot i la incertesa, el temps ha respectat la segona i darrera sortida dels cossiers aquest 2023, que dona pas al pregó de les Fires i Festes de Primavera

02/06/2023

Els cossiers de Manacor: crònica d’un horabaixa sense brusques

Marta Bergas

Brotet de romaní… rotllada feta i per endins que escalfen la festa! Dins la casa de la dama, un ditet d’herbes i el dimoni que guaita! És hora del primer ball…

La pluja, contra tot pronòstic, ha respectat l’itinerari. Aquesta és enguany la segona vegada que els cossiers ballen; abans ho feren diumenge passat per la festa del Sant Crist. Aquesta vegada ballen per ser el dia del pregó de les Fires i Festes de Primavera.

La dama, aquestes festes, és na Maria Jesús Sánchez, però probablement no ho serà l’any que ve. A Manacor, els cossiers poden ser homes com dones, indistintament.

Els cossiers a Manacor es recuperaren l’any 1981 després d’uns 30 anys d’ostracisme. I ara, sembla que el poble no els vol deixar perdre una altra vegada: “Venim perquè no es perdi la tradició”, deien alguns assistents.

El sentir de la gent avala la feina de l’Escola Municipal de Mallorquí que fa dècades que transmet el ball dels cossiers, una de les cinc danses rituals que es conserven a Manacor.

02/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris