economia

Els creuers tornen però esquiven les Balears

Algunes empreses tendrien interès a fer escala a les Balears aquest hivern, sempre que es controlin els contagis

Els+creuers+tornen+per%C3%B2+esquiven+les+Balears

La pandèmia del coronavirus ha suposat que es perdi el turisme de creuers. El sector ha quedat totalment paralitzat per la seva pròpia naturalesa: posar milers de persones en un sol vaixell. Ara, es comença a reactivar en alguns països de la Unió Europea però, de moment, no a les Illes. Algunes empreses tendrien interès a fer aquest hivern escala a les Balears, sempre que es controlin els contagis. Això sí, diuen que hi hauria d’haver “voluntat política”.

La companyia MSC torna a navegar des d’aquest diumenge amb rutes per diversos ports d’Itàlia i Malta. També Costa Cruceros farà trajectes similars a partir de setembre. L’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) diu que no descartarien fer creuers nacionals a Espanya amb escales a les Balears, però afirma que faria falta voluntat política. Posen l’exemple de les Canàries, on el Govern autonòmic preveu obrir aquesta tardor els ports a creuers que naveguin exclusivament per l’arxipèlag.

Les agències de viatges de les Illes descriuen aquestes primeres operacions com a proves pilot. Diuen que, de moment, hi ha molt poca demanda. “En un vaixell, el primer que pensen els clients és que hi haurà molta gent junta”, explica Xisco Mulet, president de la patronal AVIBA.

Ara, les companyies asseguren que han millorat molt les condicions sanitàries. Alguns dels negocis que més en depenen econòmicament a les Illes afirmen que s’ha de fer el possible perquè tornin els creuers. És el cas d’Alex Fraile, guia turística i portaveu de la plataforma Sí als Creuers: “S’ha demostrat que la despesa del creuerista és molt superior a la dels clients dels hotels i ho estam veient amb tota l’oferta complementària”.

Però, més enllà de qüestions sanitàries, el seu model continua sent molt discutit per grups ecologistes, com el GOB, que forma part de la plataforma Contra els Megacreuers. “Venim d’un model insostenible. Hem de veure si realment és un objectiu d’interès general reprendre la intensitat de creuers”, diu la seva portaveu, Margalida Ramis.

De moment, continua vigent la mesura del Govern central que prohibeix atracar als ports d’Espanya els creuers que facin rutes internacionals, excepte amb autorització específica.  Per ara, a les Illes no s’ha programat cap escala, ni nacional ni internacional, segons l’Autoritat Portuària.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Hotels tancats i ambient desèrtic a Cales de Mallorca

A hores d'ara, hi ha tres establiments hotelers de la zona oberts

Molt de moviment a l’aeroport de Palma: 143 vols internacionals durant el dia d’avui

Els passatgers estrangers que arriben diven que el passaport Covid serà una eina eficaç

El Govern britànic es planteja mantenir el confinament fins a finals de juliol

Els experts calculen que, fins i tot si es posposa el desconfinament, el Regne Unit podria assolir els 15.000 contagis...

Obre la meitat de la planta hotelera de Mallorca amb l’esperança que augmenti l’ocupació

Amb un 100% dels establiments oberts, Sóller és la zona que ofereix més bones xifres. A Platja de Palma, Cala...