economia

Els creuers tornen però esquiven les Balears

Algunes empreses tendrien interès a fer escala a les Balears aquest hivern, sempre que es controlin els contagis

Els+creuers+tornen+per%C3%B2+esquiven+les+Balears

La pandèmia del coronavirus ha suposat que es perdi el turisme de creuers. El sector ha quedat totalment paralitzat per la seva pròpia naturalesa: posar milers de persones en un sol vaixell. Ara, es comença a reactivar en alguns països de la Unió Europea però, de moment, no a les Illes. Algunes empreses tendrien interès a fer aquest hivern escala a les Balears, sempre que es controlin els contagis. Això sí, diuen que hi hauria d’haver “voluntat política”.

La companyia MSC torna a navegar des d’aquest diumenge amb rutes per diversos ports d’Itàlia i Malta. També Costa Cruceros farà trajectes similars a partir de setembre. L’Associació Internacional de Línies de Creuers (CLIA) diu que no descartarien fer creuers nacionals a Espanya amb escales a les Balears, però afirma que faria falta voluntat política. Posen l’exemple de les Canàries, on el Govern autonòmic preveu obrir aquesta tardor els ports a creuers que naveguin exclusivament per l’arxipèlag.

Les agències de viatges de les Illes descriuen aquestes primeres operacions com a proves pilot. Diuen que, de moment, hi ha molt poca demanda. “En un vaixell, el primer que pensen els clients és que hi haurà molta gent junta”, explica Xisco Mulet, president de la patronal AVIBA.

Ara, les companyies asseguren que han millorat molt les condicions sanitàries. Alguns dels negocis que més en depenen econòmicament a les Illes afirmen que s’ha de fer el possible perquè tornin els creuers. És el cas d’Alex Fraile, guia turística i portaveu de la plataforma Sí als Creuers: “S’ha demostrat que la despesa del creuerista és molt superior a la dels clients dels hotels i ho estam veient amb tota l’oferta complementària”.

Però, més enllà de qüestions sanitàries, el seu model continua sent molt discutit per grups ecologistes, com el GOB, que forma part de la plataforma Contra els Megacreuers. “Venim d’un model insostenible. Hem de veure si realment és un objectiu d’interès general reprendre la intensitat de creuers”, diu la seva portaveu, Margalida Ramis.

De moment, continua vigent la mesura del Govern central que prohibeix atracar als ports d’Espanya els creuers que facin rutes internacionals, excepte amb autorització específica.  Per ara, a les Illes no s’ha programat cap escala, ni nacional ni internacional, segons l’Autoritat Portuària.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Torralba acollirà el celler de vi més gran de Menorca: 8 naus al camp per produir 350.000 botelles a l’any

El projecte, promogut pel director de Pétrus, ocuparà 40 hectàrees de vinya, la mateixa que sumen la resta de plantacions...

Ciberdelinqüents estafen mig milió d’euros a un grup hoteler francès establert a Menorca

Intervingueren els seus correus electrònics per sustreure els doblers que havien de pagar a una constructora de l'illa

Banca March perd un 38,8% el primer semestre de 2020

La inversió de l'entitat a les Balears ha crescut un 5,5% i el nombre de clients, un 13%

Els treballadors de l’EMT voten avui si ratifiquen el preacord

La vaga es troba temporalment suspesa i avui a les 19h30 es coneixeran els resultats de la votació dels treballadors....