Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Un estudi reconstrueix la història de la relació de la Terra amb la Lluna fa 1.400 milions d'anys
Imatge d'arxiu.
100Un nou estudi que reconstrueix la història de la relació de la Terra amb la Lluna mostra que fa 1.400 milions d’anys, un dia a la Terra durava poc més de 18 hores. En part, perquè la Lluna estava més a prop i va canviar la forma en què la Terra girava al voltant del seu eix, per la qual cosa, segons l’estudi, a mesura que passa el temps, els dies són més llargs.
“A mesura que la Lluna s’allunya, la Terra és com una patinadora giratòria que redueix la velocitat en estirar els braços”, posa com a exemple l’investigador Stephen Meyers, professor de Geociencia a la Universitat de Wisconsin-Madison, Estats Units, i coautor de l’estudi, que es publica aquesta setmana a ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.
L’equip descriu una eina, un mètode estadístic, que vincula la teoria astronòmica amb l’observació geològica per mirar cap enrere en el passat geològic de la Terra, reconstruir la història del sistema solar i comprendre l’antic canvi climàtic registrat en el registre de roques.
El moviment de la Terra a l’espai està influenciat per altres cossos astronòmics que exerceixen força sobre ell, com altres planetes i la Lluna. Això ajuda a determinar les variacions al voltant de la rotació de la Terra i la seva òrbita al voltant del Sol.
Aquestes variacions es coneixen col·lectivament com a cicles de Milankovitch i determinen on es distribueix la llum solar a la Terra, la qual cosa també significa que determinen els ritmes climàtics de la Terra. Científics com Meyers han observat aquest ritme climàtic en el registre de roques, que abasta centenars de milions d’anys.
Però retrocedir encara més, en l’escala de milers de milions d’anys, ha resultat un desafiament perquè els mitjans geològics típics, com la datació per radioisòtops, no proporcionen la precisió necessària per identificar els cicles. També és complicat per la falta de coneixement de la història de la Lluna, i pel que es coneix com el caos del sistema solar, una teoria plantejada per l’astrònom parisenc Jacques Laskar el 1989.
El sistema solar té moltes parts mòbils, inclosos els altres planetes que orbiten al voltant del Sol. Petites variacions inicials en aquestes parts mòbils poden propagar-se a grans canvis milions d’anys després; aquest és el caos del sistema solar, i tractar d’explicar-ho pot ser com intentar rastrejar l’efecte papallona a l’inrevés.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Es tracta del projecte que coordinarà Inca Mallorca Solidària i que està previst que al llarg d'un any es facin les feines fetes per voluntaris
Redueix a 80 i 130 els cavallers de la colcada i no permetrà inscriure pagesos menors de 14 anys
Els treballadors de l'empresa funerària municipal de Palma han tengut un bon ensurt quan han vist que el cos de la dona es movia