X

Els discontinus d’hostaleria tenen dret a pactar les vacacions i a tenir-ne confirmació amb dos mesos d’antelació, segons el TSJ

La FEHM considera que no té en compte la necessitat de les empreses de tenir flexibilitat a l'hora d'organitzar els recursos humans

09/03/2024

Els discontinus d’hostaleria tenen dret a pactar les vacacions i a tenir-ne confirmació amb dos mesos d’antelació, segons el TSJ

Imatge d'arxiu.

El Tribunal Superior de Justícia ha sentenciat que els fixos discontinus de l’hostaleria tenen dret a pactar amb l’empresa el seu període de vacacions i a tenir-ne confirmació, com a mínim, amb dos mesos d’antelació sinó amb un any d’avançament via calendari anual, com passa amb els fixos. La resolució respon a un recurs d’UGT i es pot recórrer davant el Suprem.

És un dret garantit per l’Estatut dels Treballadors i jurisprudència europea, explica el secretari de la Federació de Serveis d’UGT, José García Relucio que el conveni sectorial balear contradiu amb una condició diferent pels fixos discontinus. Això és, que l’ocupador pot disposar de manera discrecional del gaudi de les vacacions per part dels treballadors discontinus i basta que en faci comunicació amb cinc dies d’antelació. “És de justícia, no només ha de ser decisió de l’empresa quan et pots anar de vacacions”, considera García Relucio.

El pronunciament judicial obri igualment la porta a què els treballadors d’hostaleria demanin gaudir de vacacions dins la temporada alta turística. “Per què se’ls ha de donar en el darrer tram del contracte, a l’octubre o novembre, quan tots sabem com de dura és la feina en aquest sector?”, es pregunta el portaveu sindical que no obstant reconeix la dificultat de quadrar dates en la punta d’activitat. “No seria normal que tots els treballadors se’n anassin de vacacions al juliol i a l’agost però es pot fer un calendari per a què puguin tenir-hi dret”, conclou.

Resposta de la FEHM i Pimem Restauració

La Federació Hotelera de Mallorca (FEHM) considera que la sentència perjudica els interessos de la patronal perquè no té en compte que com que les reserves de cada vegada es fan amb manco antelació -“canvis en la manera de consumir i contractar els viatges” es complica la previsió de feina i es fa necessari “cada vegada més” poder ser flexibles “operativa i organitzativament” a l’hora de gestionar els recursos humans.

Diuen igualment els hotelers associats que el fet que el dret laboral sobre les vacacions sigui diferent en el cas dels treballadors fixos i els discontinus “no implica una discriminació” i obeeix a “una necessitat del mercat laboral”. Els serveis jurídics de la FEHM, s’afegeix, estan estudiant la sentència i es reserven la possibilita de recórrer.

Reivindica igualment la patronal hotelera que l’establert pel règim de vacacions dels fixos discontinus al pacte col·lectiu s’ha mantingut i renovat des de fa més de 20 anys “sense controvèrsia” i que tampoc l’Estatut dels Treballadors ha inclòs cap variació que l’afecti durant aquest temps.

En la mateixa línia crítica no tant amb la resolució judicial en si sinó amb l’acció sindical que l’ha provocada, s’ha pronunciat el president de Pimem Restauració, César Amable. “A què juguen?” ha declarat en referència al que entén que romp les regles del joc quant a la contractació de temporada tot manifestant que es pot produir una situació “molt complicada” si s’ha de donar vacacions dins els mesos d’activitat turística.

09/03/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris