societat

Els embossos diaris disparen l’ús del tren a Mallorca

L'ús del ferrocarril ha crescut un 22% en un any. Els usuaris reclamen millores per acollir la demanda creixent


Un conductor va passar l’any passat, a Palma, 23 hores en un embós: l’11% del temps que passa circulant. És una estimació elaborada per la consultora IRNIX a partir de la recollida massiva de dades de vehicles equipats amb GPS. Uns temps d’espera que situen Palma com la sisena ciutat més congestionada de l’Estat, tot i que només una de les precedents té menys població que la capital balear.

Són dades que ha inclòs el Consell Econòmic i Social en el seu informe sobre 2017. Un estudi que reflecteix com, paral·lelament creixen els embossos també augmenta el nombre d’usuaris de transport públic. Persones per tant que cerquen solucions alternatives al vehicle privat. Aquest servei, però, “no està preparat per donar resposta a tota la demanda”, segons ha opinat a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio José Maria Aranda, membre de l’Associació d’Usuaris del Tren. “Els preus no han baixat i les freqüències i rutes són insuficients. Està clar que de cada vegada la gent agafarà més transport públic i l’administració ha de donar resposta”, assegura.  Segons la memòria del CES el trànsit a les carreteres de les Balears s’ha intensificat els darrers anys de manera exponencial. De 2009 a 2013 es va mantenir a uns nivells similars, però d’ençà 4 anys s’ha disparat, especialment al 2015 i 2016: En només 4 anys hi ha un 20% més de vehicles a la xarxa viària.

 

El tren guanya passatgers regulars

Això també està desviant de cada vegada més viatgers cap al transport públic, com a solució per evitar hores d’embossos. L’estudi posa de manifest com els darrers anys la tendència del transport públic interurbà, a Mallorca, és clarament creixent. Al 2016, la darrera dada recollida, el varen fer servir més de 13 milions i mig de persones. I d’aquestes, un terç varen triar el tren. Un transport de cada vegada més sol·licitat, perquè en només un any el seu ús es va disparar un 22% . L’ús dels bussos ha crescut de manera més moderada. L’ocupació dels vagons va ser, l’any 2016 va ser, de mitjana, d’un 62%. Els autocars, un 26%.

En el cas dels ferrocarrils, el seu ús està bastant manco estacionalitzat que el de l’autobús i que, per tant, és més emprat per la població resident. En el cas dels bussos, sobretot interurbans, la gràfica no deixa dubte: el seu ús multiplica a l’estiu i es redueix a la mínima expressió durant l’hivern, L’any passat, per exemple, si a l’agost prop 1.400.000 persones varen fer servir les línies interurbanes, al desembre no arribaren a les 287.000.  Marc Crespí, membre de l’Associació d’usuaris del TIB, també ha constatat aquest augment de passatgers en transport públic. I a més, amb un canvi de perfil. “Abans era un viatger més esporàdic (gent que havia d’anar al metge o de compres) ara realment l’empra més gent i de manera més regular, per anar a la feina”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Les Balears, a la cua en especialistes en reumatologia

Les Balears tenen 1,7 reumatòlegs per cada 100.000 habitants. La mitjana del país és de 2,17

El ‘boom’ del teletreball dispara la demanda als coworkings de Menorca

Es tracta d'espais de treball compartits entre professionals de sectors molt variats

Es compleix un mes de l’erupció del volcà “Cumbre Vieja” de La Palma

Les construccions afectades són 1.600, d'elles 1.548 estan destruïdes i 86 ho estan parcialment.

La víctima d’una violació grupal a Palma: “Tenia por que em deixessin llençada mig morta”

Els acusats neguen la violació i mantenen que ella va mantenir relacions consentides amb un d'ells