X

Els experts critiquen l’increment de tipus del BCE

Apunten que farà pujar més les hipoteques, encarirà el finançament i perjudicarà l'economia

15/09/2023

Els experts critiquen l’increment de tipus del BCE

Guillermo Gayà

La nova pujada de tipus d’interès de 0,25 punts decidida pel Banc Central Europeu (BCE) situa el preu dels doblers en el nivell més alt dels darrers 22 anys, concretament des d’abril de 2001. El nou increment aprovat ahir, que situa el preu dels doblers en el 4,5%, és, segons els experts, una decisió molt arriscada tenint en compte els darrers indicadors econòmics.

“Aquests indicadors econòmics són dolents i fan pensar que la pujada de tipus de l’IPC, que ha arribat tard i ha estat molt brusca, està fent un mal a l’economia bastant important”, opina el director de SDC Analistas, Lluís García Langa.

Pau Monserrat, economista de Futur Legal, també creu que el tractament de xoc del BCE per lluitar contra la inflació pot ser contraproduent. “La inflació és com un càncer per a l’economia, però la quimioteràpia del BCE està sent molt agressiva i poc selectiva”, diu Monserrat. “Segons com, aquesta teràpia pot acabar matant no només el càncer sinó tot el cos de l’economia”, afegeix.

A curt termini, la pujada de tipus afectarà l’euríbor, que havia començat a baixar durant el mes d’agost, i farà que les hipoteques a tipus variable que s’hagin de revisar durant l’octubre i el novembre siguin més cares. Malgrat tot, els experts no creuen que l’euríbor (avui situat entorn del 4%) arribi a curt termini fins al nivell del 4,5% dels tipus del BCE.

La pujada de tipus també encarirà els préstecs al consum. En canvi, la banca espanyola no està incrementant la remuneració dels dipòsits o ho fa de manera molt tímida. Un altre efecte negatiu és que augmentarà l’endeutament de les famílies, les empreses i les administracions públiques.

L’única nota positiva que veuen els economistes és que, segons vaticinen, el BCE ha tocat sòtil en la seva política monetària i no tornarà a pujar tipus durant molts de mesos.

15/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris