X

Els experts fiscals creuen que la bonificació de l’ISD ha quedat curta

Preveuen que, malgrat la modificació del decret, la majoria dels beneficiaris preferiran continuar pagant l'impost per la diferència entre el valor de referència dels immobles i el valor de mercat

17/11/2023

Els experts fiscals creuen que la bonificació de l’ISD ha quedat curta

18

Els experts fiscals consideren que la bonificació de l’Impost de Successions i Donacions (ISD) no ha estat prou beneficiosa per als possibles beneficiaris i que la majoria dels hereus d’immobles s’estimaran més continuar pagant aquest impost per no sortir perjudicats en la tributació de l’IRPF.

I és que, tot i les modificacions introduïdes per la llei de fiscalitat aprovada aquesta setmana al Parlament de les Illes, creuen que el sistema posat en marxa pel Govern per tal de poder beneficiar-se de la bonificació infravalora els preus reals de mercat immobiliari.

El text legislatiu consolida la bonificació del 100% de l’ISD entre ascendents, descendents i cònjuges i atorga deduccions d’entre el 25% i el 50% per a altres graus de parentiu.

La clau de volta de l’impost és l’anomenat valor de referència, que, a diferència d’altres comunitats que han suprimit l’ISD, continua aplicant-se a les Illes. Després dels problemes detectats pels professionals tributaris en el decret del passat 18 de juliol, el Govern va acceptar incrementar un 20% aquest valor de referència. Però els experts creuen que s’ha fet curt.

“En el 90% dels casos, els beneficiaris preferiran declarar el conjunt de l’herència, és a dir, l’habitatge més els doblers, renunciant a la bonificació. Declararan per a aquest habitatge el valor real de mercat i pagaran l’1% de l’ISD, per evitar pagar més, si en el futur el venen”, explica Alejandro del Campo, advocat especialitzat en fiscalitat de DMS Legal Intelligence.

El president del Col·legi Oficial de Titulats Mercantils i Empresarials de les Balears, Francesc Ramis, creu que, amb la modificació parlamentària, hi haurà “dues portes: la legislació del Govern i l’antiga llei estatal”. “Ara els assessors ens haurem de seure amb el nostre client per veure quina porta ens convé més obrir per fer una successió o una donació ‘mortis causa'”, afirma.

Per exemple, en el cas d’un pis heretat per un fill del seus progenitors amb preu de mercat de 400.000 euros, el valor de referència que marca el Govern, amb l’increment del 20%, se situaria en 360.000 euros. Si el beneficiari de l’herència decideix pagar l’impost, de l’1% en aquest cas, abonarà 4.000 euros.

En canvi, si s’acull a la bonificació total de l’impost i en el futur decideix vendre aquest immoble, hauria de declarar un guany patrimonial de 40.000 euros i pagar un IRPF del 23%: 9.200 euros, més del doble que si paga l’impost de successions. Un problema que no es planteja en el cas de les herències únicament de doblers o accions, en què no existeix un valor de referència.

Sí que s’ha solucionat el greuge comparatiu que impedia els balears residents a l’estranger o els no espanyols residents a les Balears beneficiar-se de les bonificacions de l’ISD. El Govern ha pressupostat per a l’any que ve 77 milions d’euros per la recaptació d’aquest impost, un 28% manco que enguany.

17/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT