X

Els experts tributaris demanen al Govern que corregeixi els “errors” del decret de l’impost de successions

Bonificar-se l'impost pot perjudicar econòmicament si el beneficiari vol vendre un immoble heretat, pagant molt més per guany patrimonial a l'IRPF

19/09/2023

Els experts tributaris demanen al Govern que corregeixi els “errors” del  decret de l’impost de successions

28

Els experts tributaris han demanat al Govern que corregeixi els errors que, segons creuen, ha comès en l’elaboració del decret llei de supressió de l’impost de successions i donacions (ISD) entre pares i fills, avis i nets i entre cònjuges. Tant el Col·legi de Titulats Mercantils com el de Gestors Administratius asseguren que el redactat actual perjudica els hereus que vulguin vendre una propietat i els que no visquin a les Balears.

Segons aquests experts en fiscalitat, el problema principal del decret llei que elimina l’impost de successions són els immobles. El decret obliga que l’immoble heretat o donat en vida tengui un valor de referència que decideix l’administració i aquest és, en la gran majoria dels casos, inferior al valor de mercat.

Per exemple, abans del decret i segons estipula la llei estatal, un ciutadà que heretava dels seus pares un pis valorat en 400.000 euros havia de pagar un 1% de l’ISD, és a dir 4.000 euros. En canvi, amb la bonificació de l’impost l’immoble es podria valorar en 300.000, 100.000 euros manco que el valor real. Si el beneficiari ven el pis per 400.000 euros, haurà de declarar un guany patrimonial de 100.000 euros a la declaració de la renda i pagarà un 23% d’IRPF, és a dir, 23.000 euros, vuit vegades més que la quantia de l’impost que s’ha bonificat.

“Em preocupa que hi hagi gent que no s’hagi assessorat i, havent-se acollit a la bonificació del 100% de l’impost, decideixi vendre aquest immoble d’aquí a un o dos anys i quan li toqui pagar l’impost, es posarà la mà a la butxaca”, explica Francesc Ramis, president del Col·legi de Titulats Mercantils i Empresarials (COTME).

En cas d’una herència o donació en què hi hagi un o diversos immobles i també diners o accions, pot ser interessant acollir-se a la bonificació, ja que els diners no tenen la problemàtica dels immobles.

Un altre problema és que, segons Ramis, el redactat del decret exclou els beneficiaris d’herències que no resideixin a les Balears. Tot plegat, està causant molts dubtes i consultes als despatxos professionals. Ramis aconsella que, en el cas de les donacions, s’esperi un temps abans de decidir, ja que probablement, segons creu, hi haurà canvis en aquesta regulació. En el cas de les herències per causa de mort, el president del COTME aconsella que s’esgoti el temps màxim per acceptar-les i s’acudeixi a un professional.

El Col·legi de Titulats Mercantils, el de Gestors Administratius i altres col·lectius professionals ja s’han reunit amb el Govern per suggerir-hi solucions. Dia 2 d’octubre està prevista una altra trobada entre Hisenda i els professionals. Aquests creuen que el decret s’acabarà modificant.

Entrevista completa a Francesc Ramis

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT