Un error del PP en la votació que Vox s’ha oposat repetir-la: s’ha aprovat eliminar el català de la Funció Pública
El Govern ja ha anunciat que ho rectificarà per via d'un decret llei
El col·lapse de dues preses i l'edificació en zones inundables agreujaren les conseqüències del cicló Daniel a Líbia
Mil milles nàutiques separen la ciutat costanera de Derna, a Líbia, de les Balears. Una quarta part de la ciutat ja no existeix, devastada per les inundacions de fa una setmana, amb el pas del cicló Daniel. “Cap a l’Àfrica el cicló va adquirir altres propietats i es va transformar en un tipus de cicló que anomenam medicà: un cicló molt petit, molt intens i amb gran capacitat de produir vents i pluja, molt eficient” explica el catedràtic de Meteorologia de la UIB Romualdo Romero.
Aquest va ser el factor meteorològic que va provocar les fortes pluges, però les conseqüències devastadores no s’expliquen pel fet que fos un medicà o no, sinó per les condicions hidrogràfiques: “Les conques seques tenen una resposta hidrològica molt forta; quan plou d’una manera extraordinària, les crescudes poden ser molt violentes” afegeix. Però el que realment agreujà la situació fou el col·lapse de dues preses que abocaren 33 milions de litres d’aigua al cabal del riu. Un efecte cascada que va augmentar la violència de l’episodi, totalment fora de control. “Aquests embassaments havien creat una falsa sensació de seguretat i s’havia edificat literalment dins el riu”, comenta el geògraf Miquel Grimalt, que, a més, adverteix que les característiques climàtiques i geogràfiques de Derna no són massa diferents a Mallorca: “Hi ha ha un riu canalitzat que travessa Derna, que es troba dins un con al·luvial, el lloc on el riu té tendència a obrir-se. Cada pont d’aquesta canalització ha escampat aigua a cada costat, com va passar a Sant Llorenç el 2018”.
Romero aclareix que pot ser complicat aprendre molt d’aquest tipus de esdeveniments extraordinaris però sí que els experts en fan una anàlisi gairebé “forense” per destil·lar-ne els processos físics i hidrològics que hi han pres part: “Confirmar si va ser un cicló tropical o no, un medicà o no, com es va formar la DANA… i treure unes conclusions que ens ajudin a entrenar-nos per afrontar amb més garanties aquest tipus de situacions”.
Per Grimalt, d’aquesta catàstrofe se’n poden extreure dues lliçons: “La primera, que hi pot haver inundacions amb morbiditats enormes a la mediterrània. I la segona, que infraestructures destinades a salvar, poden fracassar estrepitosament”.
El Govern ja ha anunciat que ho rectificarà per via d'un decret llei
A la finca, a Esporles, també fan construccions per tenir-hi animals
De moment, se sap que s'està actuant a dos punts de Ciutadella