X

Els gavians de potes grogues, grans dispersors de llavors d’oliveres

Així s'extreu d'un estudi que ha realitzat l'IMEDEA monitoritzant aquesta espècie de gavines i els seus moviments a l'arxipèlag

03/02/2024

Elena Fernandez

Els gavians de potes grogues són capaços de transportar prop de 50 llavors d’olivera a l’hora al seu organisme i això els converteix en grans dispersors de les llavors d’oliveres a les Illes. Així s’extreu d’un estudi que ha realitzat l’IMEDEA monitoritzant aquesta espècie de gavines i els seus moviments a l’arxipèlag. Ho fan a través de la ingestió i regurgitació dels pinyols d’oliva.

Aquest gavià de pòtes grogues està vinculat, sense saber-ho, a la repoblació d’oliveres. Fins fa relativament poc, la seva important tasca dins l’ecosistema era desconeguda, ara, gràcies a un estudi de l’IMEDEA, sabem que en part s’encarreguen de dispersar les llavors de les oliveres arreu de la Mediterrània.

Aquestes llavors acaben als seus nius, situats principalment a illots de les Illes que no estan colonitzats per altres espècies. Les que tenen més probabilitat de generació són les llavors silvestres, és a dir, les que recullen de zones de creixement natural d’oliveres. Les dades més importants les han trobat a l’illa de la Dragonera, on hi ha la colònia més important de gavià de cames grogues a l’arxipèlag, o a l’illot de na Moltona.

Aquest equip d’investigació de l’IMEDEA estudia el gavià de potes grogues des del 2007, i una de les seves principals motivacions és acabar amb la imatge de la gavina com a animal perillós o molest.

03/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris