Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteo

Els geòlegs confirmen que la falla des Vedrà està activa

En el darrer any hi ha hagut sismicitat a la zona, de molt baixa magnitud i a la mar


Un equip de geòlegs descobreix a Eivissa que la falla que es troba davant l’illot d’Es Vedrà està activa. Això vol dir que podrien produir-se terratrèmols, tot i que, tenint en compte l’activitat sísmica moderada pròpia de Balears, és molt improbable que es produeixin a curt termini.

La falla ja estava cartografiada i reconeguda al mapa geològic de l’illa, però constava que estava inactiva. Determinar quan va tenir activitat per darrera vegada és el que miraran de fer amb les mostres que han recollit sobre el terreny. El primer indici que una falla està activa és que es produeixin terratrèmols. És cert que hi ha hagut sismicitat a la zona en el darrer any, de molt baixa magnitud i a la mar, però és difícil assegurar que aquesta activitat provengui d’aquesta falla concreta. En qualsevol cas, hi ha indicis que apunten en la direcció que ha estat activa com a falla en els darrers 400.000 anys; i encara que pot parèixer molt, en l’àmbit de la geologia no es considera tan llunyà.

Un d’aquests indicis, segons José Miguel Azañón, geòleg i catedràtic de Geodinàmica a la Universitat de Granada, és que la falla talla sediments més joves de 400.000 anys, com és la plataforma horitzontal allà on se sol anar a gaudir del paisatge de l’illot d’Es Vedrà. Afegeix que “una altra de les característiques que ens diu que la falla és activa és que genera esglaons del relleu que l’erosió encara no ha suavitzat”.

El descobriment aportarà més informació sobre la qüestió que encara s’investiga: què ha succeït exactament en l’àmbit de la geologia al mediterrani occidental.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Els avantatges del jardí mediterrani fet de plantes autòctones

No té una instal·lació de reg per degoteig o aspersió, tan sols aixetes repartides per tot l'espai per regar la planta només quan ho necessiti

Les altes temperatures registrades els darrers mesos afecten notablement diferents cultius

A la vinya perilla la qualitat dels vins, els cirerers han donat molt poc fruit i la campanya de l'albercoc...

El retrocés imparable de les platges: Mallorca ha perdut un 20 % de la línia de costa en 10 anys

Concretament a s'Arenal, a la zona de la Porciúncula, s'ha reduït entre 0'5 i 1'5 m/any; i es Trenc ha...

100 gestors d’àrees marines protegides de 18 països europeus es reuneixen a Palma

S'ha reivindicat la figura de l'àrea marina protegida enfront del canvi climàtic