X

Els golfs de les Illes fa tres anys que no reguen amb aigua dessalada

Els camps de golf de les Balears consumeixen anualment 9 hectòmetres cúbics d'aigua regenerada, la mateixa quantitat que el Gorg Blau i Cúber plens

22/05/2023

Els golfs de les Illes fa tres anys que no reguen amb aigua dessalada

Redacció

Els camps de golf de les Balears consumeixen anualment 9 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada. Són 9 milions de litres, perquè ens en facem una idea, més o manco, la mateixa quantitat que el Gorg Blau i Cúber plens.

“El consum dels camps de golf representa al voltant del 4% del consum total d’aigua que hi ha a les Illes. Seria l’equivalent al consum industrial que es fa a polígons industrials de sòl rústic o el mateix consum que implicaria els usos urbans dels municipis, com per exemple el reg de jardins. Està lluny del consum agrícola, que és d’un 24%, i està molt lluny del consum per a l’abastiment urbà”, explica Joana Garau, Directora General de Recursos Hídrics.

La normativa obliga els camps de golf a regar amb aigües regenerades. Hi ha excepcions. A Mallorca, un camp de golf té un permís antic per consumir mig hectòmetre d’aigua subterrània. Un altre té una concessió per fer-ne servir de dessalinitzada; i un altre està en tràmits per obtenir-ne el permís, durant dos anys, només en casos excepcionals si quedàs sense la possibilitat d’accedir a aigua depurada. Tot tramitat abans que la revisió del pla hidrològic tancàs aquesta possibilitat.

Una opció amb un elevat cost segons alerta el GOB. Margalida Ramis, portaveu de l’entitat, diu que aquesta aigua té un cost energètic molt important i a part s’ha de tenir en compte els subproductes que s’han d’evacuar d’aquestes quantitats de sal, que moltes vegades s’aboquen directament a la mar i poden generar problemes a la mar. “No és raonable que s’intensifiqui l’ús d’aigua dessalada. El que hauríem d’anar és a minvar usos i a minvar demandes d’aigua”, assegura Ramis.

Segons recursos hídrics, des del 2020 no s’ha fet servir aigua dessalinitzada per regar golfs.

22/05/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-top1'); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-skyleft'); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-ib3-skyright'); });