Alemanya ja ha catalogat Espanya "zona d'alt risc", d'acord amb les darreres dades emeses pel que fa a l'elevada incidència registrada a tot l'Estat
Imatge d'arxiu
21La Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) i l’Agrupació de Cadenes Hoteleres de Balears han qualificat la decisió d’Alemanya de situar a Espanya com a zona d’alt risc com un “revés” per a tot el sector turístic. I és que avui el país germànic ha pres aquesta decisió, d’acord amb les darreres dades emeses pel que fa a l’elevada incidència registrada a tot l’Estat, situada al voltant de 700 casos positius per cada 100.000 habitants.
La vicepresidenta de la FEHM, María José Aguiló, ha lamentat les repercussions que tindrà la decisió del govern alemany sobre l’activitat turística. Aguiló ha destacat l’esforç “ingent” per obrir, reactivar l’economia i mantenir llocs de treball malgrat la conjuntura pel que ha fet una crida a “redoblar esforços”. També ha lamentat que només es tenguin en compte indicadors com la incidència acumulada i no d’altres, que també considera importants, com la capacitat sanitària de les instal·lacions públiques i privades, o els alts nivells de vacunació a les Illes.”Tenim un 57% de la població amb la pauta completa”, ha assegurat Maria José Aguiló , que ha considerat que aquests indicadors, units a les mesures de restricció que ja s’estan adoptant, ja són una garantia de seguretat.
La vicepresidenta de la FEHM ha defensat que cal pensar “a curt termini” per revertir l’actual situació d’increment de contagis perquè “està en joc la recuperació” i ha demanat a les administracions més mitjans humans i materials en aquest sentit.
Aguiló ha dit que en aquests moments hi ha un 85% de la planta hotelera oberta a Mallorca, és a dir, uns 703 establiments. “Veurem com es reflexa aquesta decisió en tot el sistema de reserves”, ha afirmat.
El president de l’Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH), Gabriel Llobera, per part seva, ha lamentat que tractant-se del primer mercat emissor, especialment per a Mallorca, la decisió d’Alemanya és una “mala notícia”. Llobera ha reclamat també més mesures de prevenció i de protecció perquè és als estius quan hi ha l’oportunitat de recuperar el perdut en els últims mesos.
A més, ha assegurat que el sector continua depenent dels ERTO i les ajudes pel que ha insistit a reclamar més recursos a les administracions al mateix temps que ha apel·lat a la responsabilitat individual i col·lectiva.
En tot cas, els hotelers han lamentat que Alemanya hagi posat el focus únicament en les dades d’incidència acumulada i no, per exemple, en la baixa letalitat o la disponibilitat hospitalària.
LA REACCIÓ DEL GOVERN:
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, ha assegurat que “no és una bona notícia dins d’una temporada atípica”. No obstant això, Negueruela ha dit que la doble vacunació i el Green Pass aprovat per la Unió Europea, permetrà que el turisme alemany pugui continuar visitant Balears.
En concret, es calcula que gairebé 40 milions de germànics, un 48% de la seva població, ha rebut ja la doble pauta de vacunació, per la qual cosa estaria en disposició de viatjar a Balears sense sotmetre’s a quarantenes al seu retorn.
Així mateix, el conseller ha recordat que està havent-hi temporada turística a les Illes, la qual cosa ha portat al destí a liderar les estadístiques nacionals durant dos mesos consecutius, i ha posat l’accent que l’arxipèlag continua sent un destí que ofereix les garanties necessàries als seus visitants.
QUÈ IMPLICA SER ZONA D’ALT RISC:
El fet que Alemanya declari Espanya com a zona d’alt risc obliga la població alemanya que viatgi a Espanya sense la pauta completa de vacunació o sense haver-se recuperat de la malaltia de fer una quarantena de 10 dies. En cas de presentar una PCR negativa, el nombre de dies d’aïllament seria de 5 dies. Queden eximits d’aquest període de quarantena aquells que mostrin un certificat de vacunació o d’haver recuperat de la Covid.
Les autoritats alemanes ja varen qualificar Espanya com a zona de risc simple el passat juliol, categoria que implicava en la pràctica conseqüències per als viatgers. La nova regulació entrarà en vigor el pròxim dimarts. Entren també en aquesta qualificació els Països Baixos.
La nova valoració es produeix en mig d’una creixent preocupació entre les autoritats alemanes per l’augment dels contagis en el seu país. Fa unes setmanes havien aconseguit rebaixar el nivell als cinc casos en set dies però a partir de llavors, els contagis varen tornar a incrementar-se de manera continuada. Aquest divendres, la mitjana nacional es va situar en els 13,2 casos.
El màxim nivell a escala d’un “land” es registra ara a la ciutat-estat de Berlin, amb 21,5 casos. A partir d’una incidència acumulada de 35 casos es comencen a adoptar mesures especials restrictives a escala territorial.
Aquests nivell estan molt per sota del pic, que es va assolir el desembre, amb 196,7 casos setmanals per 100 mil habitants.
Aproximadament, un 48,5% de la població té la pauta completa i un 60% ha rebut almanco una dosis. Tanmateix, el ritme de vacunació ha disminuït i han augmentat, en canvi, els contagis entre els joves.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu