X
28

Els instal·ladors de plaques solars es queixen de la dificultat de fer feina amb normatives diferents segons el municipi

La patronal ASINEM lamenta igualment que Endesa, a diferència d'altres distribuïdores a l'Estat, hagi començat a cobrar l'alta de l'autoconsum

27/06/2023

Els instal·ladors de plaques solars es queixen de la dificultat de fer feina amb normatives diferents segons el municipi

Els instal·ladors de plaques solars expliquen que els requisits per l’aprovació d’una mateixa instal·lació són diferents d’un nucli de població a un altre per mor del que estableix cadascuna de les normes subsidiàries –si no contradictòries amb el quie estableix l’autonòmica llei de Canvi Climàtic: “Arriba un moment que l’instal·lador ja no sap a què ha d’atendre”, explica la vicepresidenta de l’Associació d’Instal·ladors Empresaris (ASINEM) de Balears i enginyera industrial, Neus Sastre. Exposa que la tramitació de l’obra necessària per muntar la planta d’autogeneració i consum d’energia és excessivament complexa i fa que l’interessat s’ho pensi dues vegades.

Parlam de tràmits “innecessaris” i “injustificats” per la normativa, a més de “retards en la connexió a la xarxa elèctrica i la seva activació” que s’afegeixen a  uns protocols “diferents en funció de la distribuïdora”, en paraules del portaveu de la cooperativa Som Energia, Alexandre Duran. A les Illes el mercat està acaparat per Endesa que, segons els instal·ladors, ha agilitat el termini d’espera pel que fa als immobles d’ús particular, però mantenen “les traves” amb grans instal·lacions com les dels hotels i altres infraestructures industrials i de serveis.

De fet, la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) està investigant companyia abans pública (ara de la italiana Enel), que no ha volgut fer declaracions, però diu que col·labora amb la investigació. També Naturgy. Tot per comprovar si, efectivament, hi ha obstacles no justificats a l’autoconsum com ha denunciat l’Aliança per l’Autoconsum que aglutina més de 60 entitats que aposten per aquesta fórmula d’autosuficiència energètica.

El malestar, però, no acaba aquí: ASINEM es queixa que, a diferència d’altres distribuïdores a l’Estat, Endesacobra per l’alta de l’autoconsum a les Illes; una opció emparada per llei però que la CNMC, diu Sastre, reconeix que no hauria d’aplicar-se “mentre no s’hagi definit el preu”.

L’increment del preu de l’electricitat i la consciència mediambiental han disparat l’aposta per la instal·lació de panells de captació dels raigs del Sol per la seva conversió en electricitat a unifamiliars o adossats, on un o dos propietaris “es basten” per decidir sobre la inversió i el retorn esperat de la despesa que suposa,  però és “molt més complex” en canvi a una comunitat de propietaris on han de convergir decisions particulars diferents, opina el president del Col·legi d’Administradors de Finques de Balears, Antoni Jaume.

Notícies relacionades >

27/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT