X

Els interessos balears al Regne Unit, pendents del Brexit

Les exportacions balears al Regne Unit sumaren 59 milions d'euros al 2018, un 50% manco que al 2017

29/03/2019

Els interessos balears al Regne Unit, pendents del Brexit

12

Melià Hotels ha decidit continuar les seves inversions al Regne Unit malgrat el Brexit. Està invertint 10 milions d’euros a reformar el White House, el seu major establiment a Londres, i acaba d’obrir un nou hotel a la capital britànica. Preveuen tenir dos establiments més a Liverpool i Newcastle l’any 2020.  El director del Melià White House, Adam Munday, assegura que la incertesa sobre la sortida del país de la Unió Europea no ha afectat el negoci: “Hi ha molts d’acords damunt la taula i cap està confirmat encara. Però la bona notícia és que seguim tenint molts de viatgers d’Espanya i altres països de la Unió Europea.” La preocupació principal de Melià, afegeixen, és que de cada vegada és més difícil trobar personal d’altres països de la Unió Europea disposat a fer feina al Regne Unit per la possibilitat de restriccions en el mercat laboral: “El Brexit ha fet del Regne Unit un lloc un poc manco popular per treballar-hi, però la demanda de feina no ha caigut” assegura Munday.

Prop d’un 80 per cent dels treballadors de Melià al Regne Unit no són britànics i molts d’ells procedeixen de la Unió Europea. És el cas de José Enrique Carrasco, és mallorquí i fa feina de comptable. Va triar Londres per viure una experiència laboral i personal úniques, fa poc més d’un any. Ara es planteja tornar a casa abans del previst perquè diu “no saps res… no saps si et pots quedar o no, si haurem de pagar pel permís.  No sabem res”.

La incertesa també arriba a la indústria. La marca de sabates Camper, amb 10 botigues al Regne Unit i un 10 per cent de les seves exportacions en aquest país, pot sortir perjudicada si es restableixen els tràmits duaners i el lliurament del producte es retarda. Per evitar-ho, fa setmanes que la marca mallorquina acumula producte a les seves botigues angleses: “Hem incrementat la nostra capacitat d’estoc a les botigues i també hem fet canvis per servir les comandes per Internet des del Regne Unit. D’aquesta manera, en cas d’un Brexit dur, seríem relativament autosuficients” afirma Nathan Ness, director de Camper al Regne Unit.

Tot això en un moment d’augment de les vendes al Regne Unit, tot i que preveuen que el Brexit afectarà tota la indústria de la moda.

La incertesa pel futur més proper la viuen també molts illencs que resideixen al Regne Unit. Marisol Pinillos és una mallorquina que viu a Londres des de l’any 2012. De moment, per a ella l’única conseqüència que ha tingut el Brexit ha estat la devaluació de la lliura, “abans me’n anava de viatge amb 1.400 euros i ara són 1.000”. Treballa en una empresa de màrqueting, on és l’única espanyola i no té ganes de tornar, però la decisió dependrà de les traves que s’acabin imposant als europeus: “sempre m’han tractat molt bé, mai m’han dit immigrant ves a casa”.

“Si no hi ha acord i ens demanen una visat de feina, pot ser que la teva empresa no te’l pagui. A ningú beneficia que els europeus marxem, no poden assumir-ho” assegura Servando García Fluxà. És enginyer i treballa a Londres des de 2013. Confia que s’acabi aprovant l’acord negociat entre el Govern britànic i la Unió Europea. Amb l’acord, ell tindrà garantida la residència i altres drets adquirits.

Andrés Mir viu la seva primera experiència a Londres treballant en un dels hotels de la cadena Melià. Es queixa que el Brexit és ara mateix incomprensible, “perquè ni ells ho tenen clar”. Diu que tornarà a Mallorca per treballar per la mateixa empresa hotelera durant l’estiu. I segons com vagi el Brexit, es plantejarà tornar o no una altra vegada al Regne Unit.

29/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT