economia

Els jutges avalen el procés per a expropiar els pisos buits als bancs i grans tenidors

Passaran a ser habitatges socials per a joves i famílies

Habitatge buit a Campos, Mallorca


La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia dels Illes Balears (TSJIB) ha desestimat el recurs de l’Associació de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba) contra el Decret 36/2019, de 10 de maig, pel qual es regulen els habitatges desocupats i el procediment de cessió obligatòria per part dels grans tenidors.

Amb aquesta sentència del passat 19 de gener, la Sala avala l’actuació del Govern balear en relació a l’expropiació o cessió temporal d’ús dels habitatges desocupats de grans tenidors.
L’Associació Proinba sol·licitava la nul·litat de l’esmentat decret en general, i dels articles 18.1, 2.1, 23, 24 i 32, en particular. En el recurs, al·legava la nul·litat del Decret perquè el tercer esborrador no es va sotmetre a nova informació pública, que finalment fou aprovat.
Per part seva, la Sala no estima que fos necessari repetir el tràmit d’audiència, ja que la redacció de l’article 18.1 ja es contenia en el segon esborrador ja sotmès a exposició del públic, i sense que l’alteració de l’article 9 de la Llei d’Arrendaments Urbans impliqués un canvi substancial del reglament en el seu conjunt, com exigeix la jurisprudència.

El Govern celebra la sentència

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat aquest fet través del seu compte de Twitter. “El TSJIB avala al 100% l’actuació de l’Executiu balear per a protegir la funció social de l’habitatge enfront de l’especulació”, ha escrit. “Els pisos dels grans tenidors, buits durant anys, seran cedits a joves i famílies. Una gran notícia i, sobretot, una victòria dels drets socials! Guanyen les persones”, ha destacat.

Per part seva, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha valorat que “aquesta sentència avala la política valenta i pionera” de l’Executiu autonòmic “que ha posat el dret a l’habitatge en el centre”. “És per a nosaltres una prioritat i treballem intensament per a garantir un habitatge digne a tots els ciutadans i ciutadanes de Balears”, ha assenyalat el conseller.

També s’ha pronunciat sobre aquesta sentència el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha remarcat que “l’emergència residencial requereix de mesures contundents”. “La Justícia avala al Govern de nou. Apliquem la Llei d’Habitatge per a rescatar cases buides de les mans de bancs, fons voltor i grans tenidors”, ha afegit.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Estratègia d’Alemanya per estalviar gas: enviar els jubilats a passar l’hivern a Mallorca

L'Associació d'Agències de Viatges Independents d'Alemanya proposa subvencions de 500 euros a cada pensionista. Una iniciativa per estalviar energia, calefacció...

185.000 € en multes als creuers per infraccions de seguretat i medi ambient en dos anys

No comunicar una avaria a bord, vessament d'hidrocarburs i fondeig no autoritzat, entre les sancions imposades per Capitania Marítima

Veïnats i hotelers de Platja de Palma tornen a fer front comú per “dignificar la destinació”

La plataforma per una Platja de Palma Cívica torna a reclamar un any més una major seguretat a la zona

Es dispara la compravenda d’empreses, amb majoria d’inversors internacionals

Es recuperen les xifres de 2019 i destaquen les operacions als sectors alimentari, tecnològic i el bioctecnològic