X

Els jutges avalen el procés per a expropiar els pisos buits als bancs i grans tenidors

Passaran a ser habitatges socials per a joves i famílies

25/01/2022

Els jutges avalen el procés per a expropiar els pisos buits als bancs i grans tenidors

Habitatge buit a Campos, Mallorca

La Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia dels Illes Balears (TSJIB) ha desestimat el recurs de l’Associació de Promotors Immobiliaris de Balears (Proinba) contra el Decret 36/2019, de 10 de maig, pel qual es regulen els habitatges desocupats i el procediment de cessió obligatòria per part dels grans tenidors.

Amb aquesta sentència del passat 19 de gener, la Sala avala l’actuació del Govern balear en relació a l’expropiació o cessió temporal d’ús dels habitatges desocupats de grans tenidors.
L’Associació Proinba sol·licitava la nul·litat de l’esmentat decret en general, i dels articles 18.1, 2.1, 23, 24 i 32, en particular. En el recurs, al·legava la nul·litat del Decret perquè el tercer esborrador no es va sotmetre a nova informació pública, que finalment fou aprovat.
Per part seva, la Sala no estima que fos necessari repetir el tràmit d’audiència, ja que la redacció de l’article 18.1 ja es contenia en el segon esborrador ja sotmès a exposició del públic, i sense que l’alteració de l’article 9 de la Llei d’Arrendaments Urbans impliqués un canvi substancial del reglament en el seu conjunt, com exigeix la jurisprudència.

El Govern celebra la sentència

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha celebrat aquest fet través del seu compte de Twitter. “El TSJIB avala al 100% l’actuació de l’Executiu balear per a protegir la funció social de l’habitatge enfront de l’especulació”, ha escrit. “Els pisos dels grans tenidors, buits durant anys, seran cedits a joves i famílies. Una gran notícia i, sobretot, una victòria dels drets socials! Guanyen les persones”, ha destacat.

Per part seva, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha valorat que “aquesta sentència avala la política valenta i pionera” de l’Executiu autonòmic “que ha posat el dret a l’habitatge en el centre”. “És per a nosaltres una prioritat i treballem intensament per a garantir un habitatge digne a tots els ciutadans i ciutadanes de Balears”, ha assenyalat el conseller.

També s’ha pronunciat sobre aquesta sentència el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, qui ha remarcat que “l’emergència residencial requereix de mesures contundents”. “La Justícia avala al Govern de nou. Apliquem la Llei d’Habitatge per a rescatar cases buides de les mans de bancs, fons voltor i grans tenidors”, ha afegit.

25/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris