X

Els llums de neó de la xemeneia d’Ilma, al Coll d’en Rabassa, tenen els dies comptats

L'Ajuntament de Palma continua tramitant l'expedient que ha de concloure amb la retirada de la polèmica instal.lació publicitària

24/01/2018

Els llums de neó de la xemeneia d’Ilma, al Coll d’en Rabassa, tenen els dies comptats

Imatge: ARCA

17

Guerra al neó a Palma. Els llums de la xemeneia d’Ilma, situada al Coll d’en Rabassa seran retirats, una vegada es resolgui l’expedient disciplinari obert per l’Ajuntament de Palma. El gerent d’Urbanisme, Joan Riera, en declaracions a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, assegura que quan es va col·locar la polèmica il·luminació la xemeneia ja havia estat precatalogada i que per tant, no compta amb la llicència preceptiva per fer obres. “A un edifici catalogat qualsevol projecte ha de passar per la comissió de centre històric, cosa que no han fet. Evidentment, això es denegarà i no crec que tengui cap recorregut el manteniment d’aquesta instal·lació”.

Es tracta de la xemeneia de l’antiga fàbrica de llei ILMA, un fumeral construït el 1940 per la companyia Nestlé i que ara està en el catàleg d’edificis a protegir. En aquesta construcció s’han instal·lat uns cridaners llums de neó que han despertat les crítiques de veinats i de l’associació proteccionista ARCA. Des de l’empresa que es publicita, Mega Fun Games, el portaveu Xisco Grimalt assegura que compten amb la comunicació prèvia feta a l’Ajuntament, en la qual mencionaven la instal·lació dels polèmics llums. Mantenen que l’acord del consistori sobre la catalogació dels edificis afectava les llicències atorgades, i no a les comunicacions prèvies, com és el cas de la publicitat d’Ilma.

L’Associació per la Revitalització dels Centres Antics ARCA també critiquen l’excés de publicitats cridaneres i antiestètiques que proliferen arreu Palma. Sobre tot, als carrers comercials i a punts estratègics, com aquesta xemeneia -que és visible des de l’autopista de l’aeroport i la de Manacor-. Xavier Terrasa, membre de l’associació, assegura que els propietaris juguen amb la picaresca per cridar l’atenció dels seus negocis. Per exemple, a la rotonda de Son Rapinya una gran pantalla enlluerna conductors i vianants.

 

Un altre exemple d’excés de publicitat cridanera és el de la tenda de la planta baixa de l’edifici neomudèjar protegit de Can Corbella. Un gran rètol lluminós fa llampegar la façana les 24 hores del dia. L’edifici situat a la cantonada del carrer de Santo Domingo i la plaça de Cort està catalogat per l’Ajuntament de Palma amb grau de protecció B.

 

Cal recordar que l’any 2015 Cort ja va obligar la tenda, a petició d’ARCA, a retirar els adhesius col·locats al centre dels vitralls de la façana, amb l’escut d’un club de futbol, “en compliment de l’article 288 de la normativa que regula el medi ambient urbà del centre històric de Palma”.

24/01/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT