X

Els menors de 60 anys podran rebre la segona dosi d’AstraZeneca amb consentiment informat

Hauran de signar un consentiment

21/05/2021

Els menors de 60 anys podran rebre la segona dosi d’AstraZeneca amb consentiment informat

L’Estratègia de Vacunació contra el coronavirus inclou a partir d’aquest divendres l’opció que els menors de 60 anys que han rebut la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca puguin completar la pauta amb aquest mateix sèrum i no amb el de Pfizer, sempre que signin un consentiment informat.

El Ministeri de Sanitat ha inclòs aquesta opció després que el Comitè de Bioètica hagi emès el seu informe, encara que no és vinculant, en el qual considera “ètica i legalment recomanable” que aquest grup de població -la majoria treballadors essencials- signi un consentiment informat específic si rebutja rebre la segona dosi de Pfizer en favor de repetir amb AstraZeneca.

Sanitat i les comunitats autònomes ja van aprovar dimecres passat permetre als menors de 60 vacunats rebre la segona dosi d’AstraZeneca si rebutgen fer-ho amb Pfizer, si bé la ministra Carolina Darias va deixar clar que “no és una qüestió d’elecció”. I no ho és, va dir Darias, perquè la Comissió de Salut Pública va decidir un dia abans, el dimarts, que aquest col·lectiu rebi la segona dosi de la vacuna de ARNm, encara que ho va fer molt dividida perquè la proposta va tirar endavant amb deu vots a favor; set, en contra; i tres abstencions.

Aquest mateix dimarts, l’Institut de Salut Carles III va traslladar a Salut Pública els resultats preliminars de l’assaig clínic posat en marxa amb 678 voluntaris que va confirmar l’eficàcia i seguretat de combinar totes dues vacunes.

No obstant això, el Ministeri va decidir traslladar a Bioètica una consulta per a conèixer la seva opinió sobre si és correcte, des del punt de vista ètic, completar la pauta a aquests pacients amb el sèrum anglosuec i, en aquest cas, si havia de ser sota consentiment informat.

El Comitè ha conclòs que “no han d’alterar-se els criteris per a la presa de decisions en l’estratègia de vacunació i permetre a les persones menors de seixanta anys que van rebre una primera dosi d’aquesta vacuna triar la vacuna de la segona dosi“. Tant el propi interès individual, “basat en l’absència d’informació suficient” dels riscos que es deriven d’aquesta vacuna, com el col·lectiu representat en l’Estratègia de Vacunació, al costat dels diferents principis ètic-legals, “informen en contra d’acceptar la llibertat d’elecció de la vacuna per part d’aquest grup de població”, argumenta.

“Sense perjudici de tot això, caldria aplicar una segona dosi de Vaxzevria” (nom comercial d’AstraZeneca) a aquelles persones que rebutgin fer-ho amb Pfizer “no com a expressió de cap facultat d’elecció, sinó pel bé de la salut col·lectiva i de la seva pròpia salut individual”, explica el Comitè. Però matisa que podrà fer-ho “sempre, òbviament, que hi hagi disponibilitat d’aquesta vacuna”.

Fins a març AstraZeneca havia d’haver lliurat a Espanya 12.232.200 dosi, encara que només han arribat fins avui 5.713.800; d’elles, s’han punxat 4.896.673: 4.896.082 persones tenen la primera i només 591 persones han completat la pauta. Les comunitats tenen de moment 817.127 dosi sense punxar, segons l’últim balanç de vacunació que publica diàriament el Ministeri de Sanitat. El dimecres, la ministra va apuntar que aquesta setmana arribarien 261.000 més d’aquest laboratori.

21/05/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris