X

“Els menors tutelats no han fet res dolent, només créixer en un lloc on no els han pogut cuidar com toca”

Des de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i Adolescència Balear asseguren que el nou Pacte de la Infància ajudarà a posar fi a l'estigma que hi ha al voltant d'aquests menors

27/11/2022

“Els menors tutelats no han fet res dolent, només créixer en un lloc on no els han pogut cuidar com toca”

Fa 13 anys que Marcela és educadora social, una professió de vocació, diu. Ara fa feina a la Llar residencial del GREC a Palma, on viuen vuit adolescents d’entre 13 i 17 anys, menors que no poden estar sota la tutela dels seus pares, perquè han sofrit maltractaments, abusos o per manca de capacitat.

“La falta de rutina, de límits i controls, o també la part afectiva i el contacte físic que no han tingut, ha produït moltes dificultats en aquests joves” ha apuntat Marcela.

Toni Forner, coordinador i psicòleg de la Llar ha explicat que els tutelats “sofreixen moltes alteracions emocionals: ràbia, tristesa… Moltes emocions que, a vegades, no saben identificar i gestionar”. A més, ha lamentat que, en general, la gent “per desconeixement” desconfia d’aquests joves. “No han fet res dolent, només créixer en un lloc on no els han pogut cuidar o ho han fet malament” ha aclarit. “Hauríem d’estar orgullosos d’acollir-los” ha afegit.

Aquests menors tutelats van al col·legi o a l’institut, per després fer extraescolars, anar al cinema o a sopar amb amics, ja que no tenen cap mesura judicial. Des de la Federació d’Entitats d’Atenció a la Infància i Adolescència Balear, la FEIAB, asseguren que el nou Pacte de la Infància és una passa molt important a l’hora d’acabar amb l’estigma que hi ha al voltant d’aquests menors.

“Quan posam en qüestió tot el sistema, estam revictimitzant aquests joves, parlant d’ells com si fossin delinqüents” ha criticat el director de la Llar, Pau Alomar. “Es diuen barbaritats que danyen la imatge del sistema i, dels menors” ha conclòs.

A tota Espanya són 50.000 els infants tutelats, només a les Balears n’hi ha 1.700, dels quals 350 viuen en centres residencials com aquest.

27/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris