X

Els metges de família criden a la calma davant les noves variants del coronavirus

17/06/2021

Els metges de família criden a la calma davant les noves variants del coronavirus

La Societat Espanyola de Medicina General i de Família ha celebrat el primer congrés postpandèmia a Palma

17

Les Balears tenen a partir d’avui la meitat de la població amb, com a mínim, una dosi de la vacuna contra el coronavirus. Una xifra que bona part de la resta de comunitats ja havien assolit. Un poc més d’una quarta part de la població diana de les illes, de fet, ja té la pauta completa d’immunització.

Que hi hagi el nombre més elevat de persones vacunades és la major garantia per evitar la propagació de noves variants del virus. El problema és que això s’ha de donar en l’àmbit global i, actualment, només un 10% de la població mundial està vacunada.

L’amenaça de les noves variants

El coronavirus es modifica manco que el virus de la grip, expliquen des de la Societat Espanyola de Medicina Generals i de Família (SEMG) que celebra el seu congrés nacional a Palma. Això no obstant, no es pot predir quina eficàcia tendran les vacunes actuals davant les diferents variants que sorgiran (sí són efectives davant la britànnica). Això sí, hi ha la possibilitat d’adaptació a les eventuals noves versions. “Les vacunes d’ARN [Pfizer/BioNTech] i les de vector viral [Janssen i Astrazeneca] són vacunes, diguem, més o manco susceptibles de ser modificades de manera relativament fàcil per adaptar-les a noves variants del virus… Per això és encara només una possibilitat”, explica Ana Jimeno Sanz, responsable del grup de vacunes del SEMG que fa una crida a la calma perquè “la variant britànnica semblava que havia de ser diabòlica i al final, amb un escenari creixent de població vacunada, no n’hi ha hagut per tant”.

La doctora del centre de salut d’Andratx, Isabel Orlandis, respecta la decisió dels que no volen vacunar-se per temor a eventuals seqüeles futures, però replica que una vacuna és, precisament, un medicament especialment segur pel fet que està destinat a persones sanes. I recorda que la vacuna del coronavirus ens protegeix davant la possibilitat de desenvolupar complicacions de salut greus però no d’infectar-nos i, conseqüentment, transmetre-lo.

Eliminar la patent sobre la vacuna no és la solució

Quant a l’eliminació del dret de patent sobre les vacunes, assenyala la doctora Jimeno que no és la solució perquè molts països del tercer món no disposen dels recursos per, diguem-ne, muntar pel seu compte la vacuna. “És com si vols digitalitzar una societat i li dones un ordinador desmuntat per peces que s’ha de muntar…”, explica la també presidenta de SEMG-Madrid. El que s’ha de fer, diu, és potenciar el programa COVAX, això sí incloent-hi les injeccions basades en ARN perquè sinó no té “cap sentit”.

17/06/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT