societat

Els metges de família criden a la calma davant les noves variants del coronavirus

La Societat Espanyola de Medicina General i de Família ha celebrat el primer congrés postpandèmia a Palma


Les Balears tenen a partir d’avui la meitat de la població amb, com a mínim, una dosi de la vacuna contra el coronavirus. Una xifra que bona part de la resta de comunitats ja havien assolit. Un poc més d’una quarta part de la població diana de les illes, de fet, ja té la pauta completa d’immunització.

Que hi hagi el nombre més elevat de persones vacunades és la major garantia per evitar la propagació de noves variants del virus. El problema és que això s’ha de donar en l’àmbit global i, actualment, només un 10% de la població mundial està vacunada.

L’amenaça de les noves variants

El coronavirus es modifica manco que el virus de la grip, expliquen des de la Societat Espanyola de Medicina Generals i de Família (SEMG) que celebra el seu congrés nacional a Palma. Això no obstant, no es pot predir quina eficàcia tendran les vacunes actuals davant les diferents variants que sorgiran (sí són efectives davant la britànnica). Això sí, hi ha la possibilitat d’adaptació a les eventuals noves versions. “Les vacunes d’ARN [Pfizer/BioNTech] i les de vector viral [Janssen i Astrazeneca] són vacunes, diguem, més o manco susceptibles de ser modificades de manera relativament fàcil per adaptar-les a noves variants del virus… Per això és encara només una possibilitat”, explica Ana Jimeno Sanz, responsable del grup de vacunes del SEMG que fa una crida a la calma perquè “la variant britànnica semblava que havia de ser diabòlica i al final, amb un escenari creixent de població vacunada, no n’hi ha hagut per tant”.

La doctora del centre de salut d’Andratx, Isabel Orlandis, respecta la decisió dels que no volen vacunar-se per temor a eventuals seqüeles futures, però replica que una vacuna és, precisament, un medicament especialment segur pel fet que està destinat a persones sanes. I recorda que la vacuna del coronavirus ens protegeix davant la possibilitat de desenvolupar complicacions de salut greus però no d’infectar-nos i, conseqüentment, transmetre-lo.

Eliminar la patent sobre la vacuna no és la solució

Quant a l’eliminació del dret de patent sobre les vacunes, assenyala la doctora Jimeno que no és la solució perquè molts països del tercer món no disposen dels recursos per, diguem-ne, muntar pel seu compte la vacuna. “És com si vols digitalitzar una societat i li dones un ordinador desmuntat per peces que s’ha de muntar…”, explica la també presidenta de SEMG-Madrid. El que s’ha de fer, diu, és potenciar el programa COVAX, això sí incloent-hi les injeccions basades en ARN perquè sinó no té “cap sentit”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Barbara adrover 18/06/2021

    Hola.jo crec que vacunar se es un acte solidari. Xq si tots pensassim nomes amb les sequeles, com se ajudaria a superar aquesta situacio?. No crec que estigui gens be que uns mos haguem de ficar virus I altres vaguin de rossitas a costa de sa nostra salut.
    Inclus jo pens que lo seu hagues estat posar una dosi a tot el mon I despres anar posant segona dosi. Almenys tots estariem un poc protegits independent de es nivell economic de cada pais.
    Es absurd que n’hi hagui que no se puguin vacunar x falta de mitjans I altres que ho tenen tot no vulguin

Cercador |


més contingut relacionat

Una verema diferent a Pollença que a Puigpunyent

Els vins de muntanya tenen un caràcter diferent als de zones més planes

Palma celebra aquest dissabte la 47ena marxa ‘Des Güell a Lluc a peu’

Una sortida que serà a partir de les 22:45h de manera esglaonada

Recollits 245 quilos de residus en només dues hores a S’Albufereta

Jornades de neteja a Mallorca i Formentera amb motiu del World CleanUp Day

Èxit de convocatòria de la quarta edició de la fira gastronòmica Arrels a Maó

Els 15 expositors de productes locals estàn gaudint aquest cap de setmana de la nova ubicació a l'aire lliure