X

Els municipis d’Eivissa ‘es barallen’ per l’aigua dessalinitzada i per evitar l’extracció d’aigua del subsol

El Govern reitera que no és un recurs per continuar creixent sense límits, sinó una eina per recuperar les masses sobreexplotades

29/08/2022

Els municipis d’Eivissa ‘es barallen’ per l’aigua dessalinitzada i per evitar l’extracció d’aigua del subsol

Els ajuntaments d’Eivissa han d’extreure, com a mínim, 16.000 metres cúbics d’aigua de pou diàriament durant el mes de juliol per fer front a la demanda. Els diferents consistoris disputen per l’aigua dessalinitzada d’Abaqua, per evitar així l’extracció d’aigua del subsol. L’Agència Balear de l’Aigua en subministra a tota l’illa una quantitat fixa que divideix entre els diferents municipis, i gairebé tots en demanen més.

Abaqua distribueix fins a 44.000 metres cúbics d’aigua dessalinitzada diàriament a tota l’illa d’Eivissa. El que més en rep és el municipi de Sant Josep i, tot i així, ha de cobrir la demanda amb 4.000 metres cúbics més d’aigua de pou que, a més, a aquesta zona està molt salinitzada per la sobreexplotació que ha patit l’aigua del subsol al llarg dels anys.

Ara per ara, el municipi que més aigua extreu dels aqüífers és Santa Eulària, més d’11.000 metres cúbics diàriament al juliol. Es queixen que en relació amb la població, és el municipi que menys aigua dessalinitzada rep: 5.000 metres cúbics diàriament als mesos centrals de la temporada. Temen que, si continuen extraient aigua de pou en aquest ritme, les masses subterrànies d’aigua de Santa Eulària també se salinitzaran.

El Govern, per la seva banda, reitera que no s’incrementarà el subministrament d’aigua dessalinitzada a l’estiu i no és un recurs per continuar creixent sense límits, sinó una eina per recuperar les masses sobreexplotades.

29/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris