X

Els municipis del Llevant tornen fer pinya per reclamar que el tren arribi a Artà i Cala Rajada

Es preparen mocions, trobades i accions perquè la reobertura de la línia sigui una realitat

24/10/2019

Els municipis del Llevant tornen fer pinya per reclamar que el tren arribi a Artà i Cala Rajada

La comarca del Llevant tornarà reclamar que el tren arribi fins Artà. Els municipis de la comarca demanen als governs de la comunitat i de l’Estat les inversions ferroviàries necessàries per reobrir la línia Manacor-Artà i fer arribar el tren fins a Cala Rajada. Segons ha pogut saber IB3 Ràdio, en aquest sentit ja hi ha hagut els primers moviments: reunions, iniciatives als plens i peticions directes a la presidenta són les primeres passes que han fet els consistoris de la comarca.

Els batles de Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Artà i Manacor han tractat aquest tema en diverses reunions i preparen una trobada per fer front comú que reclami el tren als governs de Balears i de l’Estat. “Els batles ens hem assegut i tenim molt clar que governi qui governi reivindicarem i demanarem que s’ampliï la xarxa ferroviària fins a Cala Rajada, explica la batlessa de Son Servera, Natalia Troya.

De fet, la setmana passada el batle d’Artà ja va demanar a la presidenta Francina Armengol que insti el Govern de l’Estat a fer arribar els doblers que farien possible la reobertura de la línia i el compliment del conveni ferroviari que es va signar amb l’Estat l’any 2008. Segons el batle d’Artà, Manolo Galan, “això s’ha de fer amb finançament del Govern d’Espanya perquè no té sentit que es facin trens d’alta velocitat arreu i no hi hagi doblers per fer 40 quilòmetres del tren de Llevant; per això varen demanar a la presidenta que hi insisteixi perquè és una inversió que tot i que no es rendibilitzaria monetàriament sí que ho faria socialment”.

La reobertura de la línia del tren del Llevant, de fet, és un dels projectes que inclou l’actual Pla Ferroviari. Per això diferents municipis ja compten amb peticions formals aprovades per unanimitat pels diferents grups polítics que reclamen que la tornada del tren a la comarca sigui una realitat.

I Sant Llorenç, encara que durant el darrer any s’ha centrat en reparar els danys provocats per la fatídica torrentada, mai no ha deixat aquest projecte de banda. Segons la primera tinent de batle, Antònia Bauçà, “hem estat a favor del tren de Llevant i l’Ajuntament de Sant Llorenç ha estat un dels capdavanters, amb tota la comarca, per demanar que el tren torni arribar a la comarca”

De fet el ple que se celebrarà el mes que ve a Son Servera aprovarà una moció que prèviament hauran consensuat tots els grups polítics del consistori. Una iniciativa que es podria repetir en molts dels ajuntaments del Llevant. La batlessa de Son Servera, Natalia Troya, explica que “ho tenim clar i lluitarem perquè és el nostre compromís i ho seguirà essent independentment de qui dia 10 guanyi les eleccions”. “Nosaltres som batles i batlesses, miram pels interessos municipals i si hem d’anar a Madrid per reclamar el tren, així ho farem”, afegeix Troya.

Però els Ajuntaments no són els únics que reclamen la tornada del tren al Llevant. La Fundació Ferrocaib, que fa feina per recuperar el patromoni ferroviari de Mallorca, demana que les futures vies que connectin Manacor amb Artà i Cala Rajada també permetin la ciurculació de trens històrics.

L’any 2018 el Govern va acceptar finançar amb els fons de l’ecotaxa el projecte que permetria fer circular trens hisòrics des de l’estació de Son Carrió. Un projecte que finalment no es va arribar a executar però que permetria donar un valor afegit i crear un nou atractiu turístic a la comarca. El president de la Fundació, Guillem Febrer, explica que “voldríem aportar un valor afegit al tren, com és la posada en valor del patrimoni històric i la circulació de trens històrics; pensam que es podria donar un impuls encara més gran al projecte de reobertura de la línia”, conclou Febrer.

24/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris