menorca

Els museus illencs es preparen pel seu Dia Internacional en un noment de catarsi col·lectiva

El 18M, al Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera es farà coincidir amb la inauguració del nou tram de passarel·la, la qual ofereix una panoràmica des de la part alta de la necròpoli del Puig des Molins


Els museus aspiren a superar la pèrdua de milers de visitants aquest darrer any i mig de pandèmia i demà, en el seu dia internacional, s’apropen al públic amb propostes culturals atractives, que puguin connectar amb el seu interès. Tot plegat, en un moment de catarsi col·lectiva per repensar la funció d’aquests espais expositius creats a finals del segle XVII
Un dia abans del 18-M, a IB3 Ràdio, hem parlat de reptes amb les directores dels museus de Mallorca i Menorca i la conservadora de l’Arqueològic d’Eivissa i Formentera.

L’edició d’enguany en el Museu Arqueològic de les Pitiüses es farà coincidir aquest dimarts amb una inauguració molt esperada. Maria Bofill, la conservadora assegura que “obrim aquest nou tram de la passarel·la, la qual ofereix una panoràmica des de la part alta de la necròpoli del Puig des Molins, la més extensa de la Mediterrània (5 hectàrees). En aquest indret, els fenicis hi enterraren els seus morts, en el segle VII a.C.

Al 1999, la UNESCO inclou el jaciment, entre els béns declarats Patrimoni de la Humanitat. El museu oferirà visites guiades a través del nou tram de la passarel·la, els dies 21 i 22.

També es faran recorreguts comentats a l’exposició permanent del Museu de Mallorca (amb peces tan icòniques com “Cap de nina” de la ciutat romana de Pol·lèntia o el “Protom de brau”, de la cultura talaiòtica)… però un dels plats forts de demà és el concert a càrrec de Solnegre: “Aurora i Crepuscle”. Maria Gràcia Salvà, la directora del museu explica que per commemorar el 8M “s’ha programat aquest concert amb peces musicals del Renaixement i Barroc, que es combinaran amb l’explicació d’algunes obres pictòrqiues d’aquests períodes estilístics de la història de l’art que pertaneyn a la col·lecció permanent del museu”

Pel que fa al Museu de Menorca -amb un fons de 200.000 peces- també té programació especial. Hi destaca la conferència de l’arqueòleg de Pontevedra, Rafael Rodríguez, sobre una peça excepcional: una destral prehistòrica, única a les Illes. La seva directora Carolina Desel defensa un canvi de mirada en el concepte museu, “on els visitants siguin els autèntics protagonistes”

Canvi de paradigma als museus empès -sobretot- per la crisi sanitària que implica la democratització de les col·leccions que custodien, de manera virtual. Maria Gràcia Salvà, directora, defensa que cal repensar la funció dels museus on la presencialitat i el vessant virtual, puguin conviure per reforçar-se mútuament.

Podeu consultar tota la programació especial dels museus de les Illes per aquest 18M a les seves planes web. A més, el Consell Internacional de Museus, l’ICOM, ha posat en marxa una aplicació interactiva dels esdeveniments dels museus de tot el món.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Habilitats set punts a les Illes per a tramitar el Certificat Covid Digital presencialment

A partir del primer de juliol, el certificat permetrà la lliure mobilitat dels ciutadans entre els països de la Unió...

Èxit de participació a Menorca durant la ruta de l’hamburguesa

L'únic requisit era utilitzar com a ingredient la carn de vaca vermella menorquina

Menorca repartirà 2 milions d’euros en forma de vals per gastar a les empreses locals

Cada ciutadà podrà obtenir 200 euros de descomptes des del pirmer de juliol i fins a finals de novembre

AENA retarda a final d’any la torre de control virtual de Menorca, enmig de les protestes dels treballadors

El sindicat CCOO avisa: "Aquesta serà la temporada més conflictiva que s'hagi viscut mai a l'Aeroport"