societat
Ollers i gerrers de Mallorca reclamen formació especialitzada per evitar que l’ofici es perdi. Asseguren que en una dècada podria desaparèixer. No hi ha relleu generacional i als joves no els atreu continuar el negoci familiar.
En Pere de ben jove va començar a aprendre l’ofici de gerrer. Li agrada, tot i que assegura que és dur i que se’n requereixen anys fins que s’adquireixen els coneixements per fer bones peces de fang. A més reconeix que de cada vegada queden manco artesans.
Els joves s’estimen més guanyar doblers, l’ofici de gerrer i d’oller no té gaire continuïtat.
Almanco la seva filla sí que vol continuar l’ofici, la resta dels fills han optat per altres carreres. Ella l’està aprenent i se n’orgulleix, de continuar al taller de son pare.
Al municipi cada any se celebra la fira del fang, enguany n’és l’edició número 35. Una oportunitat per vendre-hi els productes, tots artesans i que atreuen sobretot els mallorquins i també els turistes que venen. Però els que hi tenen paradetes, reconeixen també que els seus fills tampoc no volen heretar-ne l’ofici.
Si bé encara queda una dècada perquè pugui desaparèixer l’ofici, els artesans reclamen que hi hagi bones escoles i centres de formació, que engresquin els al·lots a continuar amb l’artesania.
"Cal fer-los veure que el dolor, moltes vegades, és una projecció del sistema nerviós"
Alerten de la manca d'efectius a Son Sant Joan. D'ençà del Brexit, el control de passaports dels turistes britànics duu...
L'han elaborat els estudiants de cinquè de primària per conscienciar els seus companys sobre aquesta xacra
Durant la pandèmia, molts joves deixaren l'hostaleria per dedicar-se al camp