X

Els pèl·lets, els microplàstics en origen que ‘envaeixen’ les platges de les Illes Balears

Les investigacions assenyalen que aquestes partícules arribarien a l'arxipèlag des de la costa de Tarragona

17/09/2023

Els pèl·lets, els microplàstics en origen que ‘envaeixen’ les platges de les Illes Balears

Jaume Vinyas Puiggalí

Un dels tipus de microplàstics amb més presència a les platges de les illes Balears son els pèlets. Són partícules que utilitza la indústria petroquímica i se n’han trobat fins a tres mil en un metre quadrat. Diverses organitzacions ambientals n’investiguen l’origen. Tot apunta que provenen de la costa de Tarragona

La platja de Can Pere Antoni és on se’n troben més fàcilment, a Mallorca. Un pèl·let és la unitat mínima que s’utilitza per fabricar botelles, electrodomèstics, juguetes… Qualsevol objecte de plàstic és un conjunt de pèl·lets. Però en el procés de producció se’n perden milers de tones que acaben a la mar.

L’ONG Good Karma fa més de cinc anys que estudia la presència d’aquests microplàstics a la costa de Tarragona, on n’hi ha la major indústria petroquímica del sud d’Europa. A les Balears, col·laboren amb Per la Mar Viva i Save The Med. A Menorca, han arribat a comptabilitzar 3.000 pèl·lets en un sòl metre quadrat de platja.

Good Karma va dur el mes de maig la seva investigació al Parlament Europeu. La reacció, asseguren, fou tèbia. Segons un informe de 2018, a la Unió Europea es perden unes 160.000 tones de pèl·lets cada any. Si ho volguéssim traduir a unitats, parlaríem de trilions d’aquestes petites boletes que acaben a la platja…o a la mar.

17/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Francisca Tous 18/09/2023

    N’hi ha que se’n cuiden d’embrutar el nostre estimat mon, ho fan per coddicia de poder i pretenen que visquem en una cloaca com cuques molles.