X

Els periodistes a qui el jutge Florit va ordenar requisar els mòbils mantenen que els van obligar

Kiko Mestre i Blanca Pou asseguren que defensaran el dret periodístic a protegir les fonts

09/04/2019

Els periodistes a qui el jutge Florit va ordenar requisar els mòbils mantenen que els van obligar

15

No tenien opció. Això ho han declarat els dos periodistes d’Europa Press i Diario de Mallorca a qui el jutge instructor del Cas Cursach va requisar els mòbils i altre material de feina per investigar una presumpta filtració de dades relacionada amb la causa que es trobava sota secret de sumari. Blanca Pou i Kiko Mestre han acudit com a testimonis als jutjats per declarar en relació amb la querella que ells i els mitjans de comunicació per als quan treballen han presentat contra Miquel Florit per prevaricació.

Els periodistes han incidit també en el fet que la policia va tenir accés al seu registre de telefonades personals i professionals, a més de a la seva ubicació gràcies al rastre deixat pels seus terminals durant mesos. El fiscal en cap de les Illes Balears, Bartomeu Barceló, confia què la magistrada absoldrà finalment al jutge Florit dels delictes de prevaricació, vulneració del secret professional i de la inviolabilitat del domicili, de què ja ha estat absolt en primera instància el fiscal Carrau. Aquests són els delictes que els imputen els querellants: l’agència de notícies Europa Press i Diario de Mallorca, empreses on treballen els dos periodistes afectats. Opinió diferent és la que té, en canvi, Nicolás Gómez Cuéllar, advocat de Prensa Ibérica, editorial propietària del diari. “Les diligències que s’han practicat han confirmat el caràcter absolutament arbitrari de l’actuació del jutge Florit, requisant els mòbils i ordenant els registres de les empreses periodístiques, així com sol.licitant les dades de les telefonades. Creiem que aquest caràcter inadmissible de l’atac a la llibertat de premsa i al secret professional ha de tenir la seva resposta en l’àmbit penal, com actualment està passant”, ha dit Gómez Cuéllar.

Un dels detalls claus en aquestes declaracions és determinar el grau de coacció, sempre amb la llei a la mà, això sí, de què foren objecte els dos periodistes per desvetllar les seves fonts. Concretament, al fet que no se’ls deixàs posar-se en contacte amb els advocats de les seves empreses per poder defensar millor el seu interès de no donar pistes sobre qui els havia filtrat les informacions objectes de litigi. “A mi me varen donar una ordre judicial que m’obligava a entregar el mòbil. Ho podia fer voluntàriament o mostrant resistència. Si hagués mostrat resistència hagués acabat segurament, possiblement, detingut o, al manco, amb una acusació per un delicte de desobediència. Jo vaig entregar el mòbil, però és que no tenia altra opció”, ha declarat  Kiko Mestre, redactor de Diario de Mallorca

Val a dir que enmig de la polèmica aixecada per l’actuació policial i judicial de què foren objecte dos periodistes palmesans, el jutge instructor del Cas Cursach, que va declarar ahir, va anul·lar aquestes diligències i assegurà en un informe, que a l’hora de la veritat, no havia fet falta indagar en el contingut dels mòbils dels professionals de la informació. En qualsevol cas, la policia sí va tenir accés segur als llocs per on es movien i al llistats de telefonades que quedà registrat en les seves companyies telefòniques. “La policia tenia accés a les meves telefonades i als posicionaments del meu mòbil. Mantenim que és una claríssima vulneració al dret professional periodístic i continuarem lluitant per a protegir les nostres fonts”, ha assegurat la redactora de l’agència de notícies Europa Press, Blanca Pou.

 

09/04/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT