societat

Els policies tutors varen contactar amb 800 alumnes absents durant el confinament

Entre aquests s'inclouen aquells que varen canviar del municipi on residien i els que no es connectaven a les classes digitals. Un total de 102 alumnes no van ser localitzats i se'ls va obrir un protocol d'absentisme


Un total de 71 policies tutors han estat en actiu durant el confinament i han realitzat 7.234 actuacions a tots els municipis -excepte Palma- sobretot per repartir ordinadors, dispositius de connexió a internet i material, i per localitzar a 881 “alumnes desconnectats”.

Entre aquests 881 alumnes que es varen desconnectar, s’inclouen aquells que varen canviar del municipi on residien i els que no es connectaven a les classes digitals. D’aquests alumnes, un total de 102 no van ser localitzats i se’ls va obrir un protocol d’absentisme.

Així ho han explicat els consellers d’Educació, Universitat i Recerca, Martí March, i d’Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, que han presentat aquest dijous en una roda de premsa la memòria d’actuacions del Programa Policia Tutor de Balears, corresponent als mesos de l’estat d’alarma per la pandèmia.

El conseller March ha precisat que sempre es produeix absentisme, però que la situació amb l’estat d’alarma ha estat excepcional. Abans del confinament, es van resoldre 1.062 protocols d’absentisme per diferents situacions que abasten des dels qui falten 4 dies al mes a classes, als absentistes crònics i els no localitzats.

March ha recordat que el dret a l’educació “és obligatori”, de manera que si els pares no el compleixen, “se’ls pot obrir expedient” i en ocasió es remet a Fiscalia perquè adopti decisions per falta de responsabilitat dels progenitors. “Esperem que la situació COVID no impossibiliti que puguin tornar al centre educatiu i que cap infant deixi d’anar a escola quan comenci el curs el 10 de setembre”, ha assenyalat.

Ha afegit que l’inici de curs s’ha previst amb classes presencials, encara que Educació contempla també altres escenaris en funció de com evolucioni la pandèmia, però ha insistit que “pot haver-hi absentisme però no serà per COVID, serà per altres decisions”.

Castro ha explicat que si bé les policies locals van quedar sota la coordinació del Ministeri de l’Interior amb la declaració de l’estat d’alarma, el Govern va sol·licitar recuperar-ne la gestió i va elaborar un protocol d’actuació que va iniciar-se a partir del 8 d’abril. La consellera ha dit els policies tutors han estat “especialment fonamentals en una situació tan excepcional” com l’estat d’alarma.

Segons ha explicat el coordinador dels policies tutors, Rafel Covas, a l’abril sobretot van repartir material, al maig es van encarregar principalment d’establir connexions entre escola i famílies que portaven dos mesos sense contacte amb els centres escolars per diversos motius, i al juny van col·laborar amb les mesures de seguretat i higiene a les proves PBAU.

Durant l’estat d’alarma han repartit 1.513 ordinadors de la Conselleria d’Educació, consells i els propis centres escolars; 522 targetes de connexió; i van visitar 2.053 domicilis per repartir material escolar, com els llibres que s’havien quedat als col·legis quan es varen suspendre les classes presencials.

Els policies tutors van detectar 135 situacions de risc social que es van posar en coneixement dels serveis socials dels ajuntaments.

El coordinador dels policies tutors ha destacat l’esforç que han suposat aquestes 7.234 actuacions, quan, en un curs normal, en solen realitzar unes 5.000. Per al curs que ve, aquest servei es donarà a 57 municipis amb 85 policies tutors, i en algunes localitats, per jubilacions, hauran d’esperar que es formin nous agents perquè puguin incorporar-se al servei.

El conseller d’Educació ha destacat que “les dades demostren que han fet una bona feina, de manera silenciosa, anònima i invisible, però molt eficaç”. Segons March, s’ha demostrat la seva eficàcia i la satisfacció que genera en els centres per la col·laboració amb els policies tutor als quals s’han sumat alguns educadors socials en centres de secundària.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Muro ‘incendia’ el campanar de l’església en el seu Sant Antoni alternatiu

Unes 200 persones s'han concentrat a la plaça, tot i que no es podien celebrar actes multitudinaris

Els nins gaudeixen de Sant Sebastià Petit

Circ, contacontes i grafits han fet gaudir els més petits

Les UCI han passat aquest cap de setmana de risc “alt” a “molt alt”

Els casos de malalts amb covid que necessiten hospitalització per complicacions greus continuen pujant

Els forns de Sa Pobla venen totes les espinagades

Menjar tradicional que no falta, tot i les restriccions de la festa