economia

Els ports de les Balears superen les 5 milions de tones de mercaderies fins a l’abril

Baleària, líder del sector a les Illes, va transportar més de 300.000 camions cap a l'arxipèlag durant l'any 2018


Creix un 9%  el trànsit de mercaderies als ports de les Balears en un any. Fins al mes d’abril, varen  entrar o sortir de les Illes 5.394.856  de tones de materials, productes i combustibles de tota mena a través dels molls dependents de l’Estat, especialment per Palma. Una dada que duplica la de 2010, el pitjor any de la crisi, i que —fins i tot— és un 70% més elevada que els anys del boom econòmic. I la majoria de les càrregues arriben o parteixen de l’arxipèlag a través de camions: més de 200.000 varen embarcar o desembarcar a les Illes en només 4 mesos. Són xifres del Ministeri de Foment.

Dades que posen de manifest la major activitat que es registra als ports de les Balears, Augmenta especialment un capítol en aquesta estadística: el granel sòlid: o el que és el mateix, material de construcció: ciments, grava i guix, la qual cosa deixa entreveure que el sector de nou es reactiva, segons ha explicat a IB3 Ràdio Antoni Riera, director de la Fundació Impulsa. Riera adverteix, però, que no totes les mercaderies que entren pels ports balears són per al consum intern. També hi ha una part de material que arriba a les Illes per després distribuir-se cap a altres indrets.

Baleària: més càrrega gràcies a la millora del trànsit marítim

La naviliera líder en el transport de mercaderies cap a les Illes és Baleària. L’any passat en va transportar aproximadament 300.000 camions cap a les Balears. Un trànsit que ha anat a l’alça gràcies a la major demanda i sobretot, a l’increment de freqüències i la millora de les embarcacions.

Un increment del volum de càrrega que va a l’alça els darrers anys, tot i que les pujades s’han moderat en ser les Balears un mercat madur i consolidat. El 34% del que transporten cap a les Balears són aliments, i un 27%, paqueteria. La directora de càrrega de Baleària, Clara Gomis, assegura que la millora del transport marítim ha fet que les Illes de cada vegada tenguin menor estucatge i depenguin més dels productes que arriben de l’exterior.

Un altre dels sectors que també marca l’increment del trànsit de mercaderies és la construcció, especialment el sector de les reformes. Ho apunta Lluís Moll, gerent dels Serveis Logístics Mascaró Morera de Menorca. “Sembla que s’estan fent moltes reformes. Això comporta més material de construcció, electrodomèstics, mobles”, ha explicat.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Gabriel Subías, de Barceló viatges, a favor de regular l’arribada de creuers

Això no obstant, ha assegurat que aquest tipus de turisme ha estat molt positiu per reactivar la ciutat

Una desena de propostes econòmiques per reprendre l’obra del Parador d’Eivissa

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme té previst adjudicar provisionalment la licitació de l'obra la setmana que ve

L’empresa mallorquina Sanifit anuncia un finançament de 72,2 milions d’euros

L'entitat espera completar la 3a i darrera fase de l'estudi contra la calcifilaxi

Gaspatxo i fruita dessecada, els nous inquilins de les màquines expenedores

L'Executiu ha aprovat un decret pioner a Espanya que té la finalitat de promoure una alimentació saludable.