X

Els ports de l’Estat a les Balears van guanyar més de 28 milions d’euros l’any passat

L'Autoritat Portuària confia que el 2022 es recuperin xifres prèvies a la covid quan s'arribà al màxim històric d'ingressos: 89 milions d'euros

09/05/2022

Els ports de l’Estat a les Balears van guanyar més de 28 milions d’euros l’any passat

11

Els cinc ports de l’Estat de Balears, Palma, Alcúdia, Maó, Eivissa i La Savina, van sumar el 2021 ingressos per valor de 84,8 milions d’euros i van generar despeses de 56 milions, la qual cosa va representar un marge positiu de 28,8 milions d’euros. El port de Palma, amb més de 41 milions d’euros d’ingressos i 32 milions de despeses (entre les quals s’inclouen serveis centrals per a tota la xarxa), va tenir un saldo positiu de 9,5 milions d’euros, mentre que el d’Eivissa, amb més de 32 milions d’ingressos i 12 de despeses, va generar guanys de 20 milions.

És part del balanç que ha fet avui el president de l’Autoritat Portuària de Balears, Francesc Antich, sobre els resultats econòmics de 2021. Antich ha aprofitat per posar de relleu les “dificultats” que genera la falta de personal, amb una plantilla que s’ha reduït un 12% en deu anys, un període en el qual el volum de negoci ha augmentat un 41%.

El 69% dels ingressos de la APB de l’any passat (58,1 milions d’euros) els va generar la nàutica esportiva; el trànsit de mercaderies, un 12% (10,1 milions); el transport de passatgers, el 7% (6,3 milions); i els creuers, un 4% (3,1 milions).

El 2019 s’arribà al màxim històric d’ingressos: 89 milions d’euros

A més, l’entitat va destinar en 2021 27,8 milions d’euros a inversions, pràcticament la mateixa quantitat que en 2020 i gairebé un 48% més que en 2019, quan va aconseguir el seu màxim històric d’ingressos, amb 89 milions d’euros. Antich ha confiat que la recuperació després de la crisi de la covid es completi enguany fins a aconseguir xifres similars, encara que ha recalcat que 2019 va ser una campanya especialment bona.

En el primer trimestre de 2022 el volum de mercaderies transportades en els cinc ports està un 15% per sota del mateix període del 2019 i el nombre de passatgers és un 20% menor.

El president de la APB ha explicat també que en l’últim any les navilieres es van beneficiar de bonificacions en compensació pel servei estratègic que presten per a Balears per valor de 8,4 milions d’euros per les rutes entre l’arxipèlag i la península i de 9,6 milions d’euros pel trànsit interinsular.

Als ports de Palma, Alcúdia, Eivissa, Maó i Formentera es van moure l’any passat 13,7 milions de tones de mercaderies, un 15,8% menys que en 2021, i es van registrar 6 milions de viatgers, el 59% més.

Antich ha destacat la importància de l’activitat dels ports estatals balears per al conjunt de l’economia de la comunitat i ha recordat que, segons un estudi realitzat sobre el període 2015-2017, el negoci dels ports movia de manera directa i indirecta 2.500 milions d’euros i contribuïa a mantenir 17.000 ocupacions.

L’entitat estudia reivindicar la necessitat de personal

Malgrat aquesta rellevància per a l’economia insular, l’entitat gestora de l’APB ha passat en deu anys de comptar amb una plantilla de 346 treballadors a disposar en l’actualitat de 316, un dèficit que sofreixen particularment la policia portuària i l’àrea de manteniment. Per això, Antich ha insistit en la necessitat de renovar l’estructura organitzativa.

L’organisme públic està duent a terme un estudi de les necessitats per a reivindicar-les davant Ports de l’Estat i el Govern, que és el que en última instància ha d’autoritzar l’ampliació del personal.

D’altra banda, Antich ha confiat que al setembre puguin començar les obres de reforma del passeig Marítim, que, ha recordat, estan pressupostades en 42 milions d’euros.

Respecte de les crítiques per la quantitat de creuers turístics que arriben en el port de Palma, ha elogiat el compromís aconseguit entre el Govern i la principal patronal del sector per limitar les atracades. “Sempre hi ha gent que voldria menys i gent que voldria més”, ha lamentat.

09/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT