X

La primera caixera de les festes de Menorca anima les pageses de Ciutadella a demanar sortir per Sant Joan

El Govern premia el referent i la valentia de Consuelo Marquès, després de 50 anys dalt cavall, amb el premi Ramon Llull

16/02/2022

La primera caixera de les festes de Menorca anima les pageses de Ciutadella a demanar sortir per Sant Joan

Consuelo Marquès rebia fa dos dies la telefonada inesperada de la presidenta Francina Armengol, qui, directament, li va donar la notícia que havia estat guardonada amb el Premi Ramon Llull.
Una distinció que vol reconèixer la seva valentia, ja que fou la primera dona a Menorca a sortir en cavall a la colcada de les festes de Sant Bartomeu, a Ferreries, el poble on va néixer. D’això han passat més de 50 anys… però és un fet que, encara, desperta admiració. Va ser la primera, i durant anys, l’única dona a participar en una colcada a Menorca. Confessa que no va ser conscient de la trascendència del fet, que s’ha convertit en un símbol que ara reconeix el Govern amb el premi Ramon Llull.

Enamorada dels cavalls i de les festes, Consuelo Marquès no dubtà l’any 1970, amb 19 anys, a expressar la seva il·lusió de participar en la colcada de les festes de Sant Bartomeu. Encoratjada per la seva parella, amb qui va aprendre a colcar, es dirigí al batle de Ferreries. Així es convertí en la primera caixera de tot Menorca… obrint camí a la participació de les dones a unes festes que sempre havien protagonitzat els homes.

Una “nova tradició” que, 50 anys després, encara es resisteix a Ciutadella… d’aquí que molts ulls facin una mirada enrere, es fixin en l’empenta de Consuelo i la vegin com un referent.

Durant tot aquest temps, ha participat en la colcada 35 vegades… el 2020, l’any de la pandèmia, n’havia de fer 36, quan es complia mig segle del primer cop. Un any que havia de ser especial també perquè l’acompanyava una de les seves netes, a qui ha transmès -de fet, a tota la seva família- la seva passió pels cavalls. Té pendent decidir si quan es recuperin les festes ella hi torna a participar.

16/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT