economia

Els préstecs de l’ICO no arriben als llogaters per l’excessiva paperassa

Consubal critica les exigències dels bancs i aquests reconeixen que hi ha "poca demanda"

Els+pr%C3%A9stecs+de+l%27ICO+no+arriben+als+llogaters+per+l%27excessiva+paperassa

El Govern Central ha prorrogat fins el 30 de novembre el termini per demanar els crèdits a interés zero de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per poder pagar el lloguer de l’habitatge. Són crèdits de fins a 5.400 euros i estan destinats a persones afectades per l’actual crisi sanitària i econòmica, però, de moment, ha tengut poc èxit per la dificultat a l’hora de tramitar-ho.

El ministeri de Transports i Agenda Urbana, que va llençar els préstecs, no facilita informació sobre quants crèdits ICO s’han concedit. Bankia n’ha tramitat “uns pocs centenars” a tot Espanya des que es van aprovar el 31 de març. Una altra de les grans entitats que tramiten aquests préstecs informa que a penes en supera el milenar, i cap d’elles és capaç d’aportar dades a les Balears. Fonts bancàries parlen de “poca demanda” d’aquests préstecs, però l’associació de Consumidors Consubal té una altra explicació: “La tramitació d’aquests crèdits és tan complicada que molts dels beneficiaris teòrics queden, a la pràctica, exclosos”, explica Alfonso Rodríguez, president de Consubal.

Segons les bases, es pot accedir a un préstec a interès zero de fins a 900 euros mensuals amb un màxim de 6 mensualitats si es demostra una davallada d’ingressos per mor de la pandèmia.
Però Consubal critica que no tots els bancs han col·laborat en el programa perquè els préstecs  -a un interès real de l’1,5% que paga l’ICO al banc- els dona poca rendibilitat. I els bancs que hi col·laboren, diu l’associació de consumidors, eleven encara més les exigències per concedir-los.

El Govern, que no participa en aquesta línia de crèdit estatal, però ha col·laborat a difondre-la, diu que “no li consten” els problemes per accedir-hi. Consubal recomana a la gent en dificultats per fer front al pagament dels lloguers que sol·licitin les ajudes dels ajuntaments i del Govern, malgrat els retards habituals en el seu pagament.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La SEPI aprova el rescat de Air Europa per 475 milions d’euros

La concessió dels fons està supeditada a la presentació d'un pla de viabilitat que garanteixi la devolució de l'ajuda facilitada....

Continuen les esperes de fins a 4 mesos per passar la ITV a Mallorca

El Consell ho atribueix al tancament pel confinament de març i confia que a partir de desembre, amb l'obertura d'una...

Menorca negocia per avançar la temporada al mes de març

L'objectiu és poder obrir corredors turístics segurs de cara a la pròxima temporada

Les Balears creen 61.000 llocs de feina durant el tercer trimestre

En ple estiu, la taxa d'atur va pujar fins al 13,2 per cent, tres punts per davall de la mitjana espanyola