economia

Els preus cauen un 1% el maig, el descens més gran en quatre anys

Abaixen els preus dels carburants i combustibles mentre segueixen a l'alça els dels aliments


Els preus han caigut un 1% el maig pel descens dels carburants, en la major reculada de la taxa anual de l’índex de preus de consum (IPC) des de fa quatre anys a la meitat de la pandèmia de la COVID-19.

Segons l’indicador avançat de l’IPC publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), la taxa de variació anual retalla tres dècimes més la d’abril, del -0,7%, i reflecteix el descens dels preus dels carburants i combustibles mentre segueixen a l’alça els aliments.

Els preus, que es mantenen estables enfront d’abril (0,0%), no registraven un descens en taxa interanual de l’1% des de maig de 2016.

L’INE recorda que, arran de la situació generada per la COVID, s’han creat dos grups especials.

Un que inclou els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, productes farmacèutics, menjar per a animals i articles per a la cura personal.

Els preus d’aquest grup van pujar el 2,8% al maig enfront del mateix mes de l’any passat, tres dècimes menys que el mes d’abril.

Al detall, en alimentació i begudes no alcohòliques la pujada al maig és del 3,5%, enfront del 4% d’abril; amb un increment del 5,4% per als frescos, també per sota de la taxa d’abril, i del 2,3% en envasaments.

L’altre grup conté els serveis de lloguer d’habitatge i garatge, la distribució d’aigua, clavegueram, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, serveis de telefonia, música i televisió en streaming, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris.

En aquests serveis, els preus cauen un 4,2%, dues dècimes per sobre de la registrada a l’abril.

En l’evolució mensual, els productes inclosos en el grup especial béns COVID-19 han augmentat els seus preus al maig un 0,1%; mentre que els serveis cauen un 0,2%.

L’INE explica que la recollida de preus s’ha realitzat de nou íntegrament per mitjans telemàtics i que hi ha part de la cistella de productes de l’IPC que continua sense estar disponible per a la seva adquisició per les llars.

Així, per al càlcul de l’IPC del mes de maig s’han hagut d’estimar el 18,6% dels preus, la qual cosa es correspon amb un 21% de la ponderació de l’índex.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La retirada de la quarantena pels britànics reactiva els vols del Regne Unit a Son Sant Joan

Aquest divendres han arribat nou vols del Regne Unit i la previsió és que la setmana que ve es dupliquin...

El Mercat Social signa un acord amb el Consell de Mallorca per a l’impuls de l’economia social i local

L'associació considera que s'ha de fer especialment en el sector agroalimentari

Pla pilot per a turistes britànics a Es Figueral

Són 180 persones entre treballadors d'Easy Jet Holydays, familiars i amics

Aquest cap de setmana operaran 1.533 vols als aeroports de les Illes

El diumenge serà el dia de més activitat amb 547 moviments