X

Els preus de l’habitatge moderen el seu creixement davant els anuncis d’una nova crisi econòmica

Tant les Balears com les Canàries lideren el mercat de l'habitatge, amb una pujada de preus de 5,7% enguany

06/11/2019

Els preus de l’habitatge moderen el seu creixement davant els anuncis d’una nova crisi econòmica

Foto: EFE

Els preus de l’habitatge continuen moderant el seu creixement, però les illes, tant les Balears com les Canàries, continuen al capdavant d’aquest increment, que al llarg de l’any ha estat del 5,7%. Així ho demostren les xifres de Tinsa, que hem conegut aquest dimecres, i que situen la pujada dels preus dels pisos i cases nous o de segona mà, en el conjunt del país, en un 3,8%.

Tot i aquesta pujada, el mercat comença a donar símptomes de moderació. Ho fa, diuen des de Tinsa, en sintonia amb allò que passa amb l’economia. Rafael Gil, director d’estudis de la societat de taxació, afirma que no es pot determinar encara si ve una nova recessió, però sí que és constatable que estem “davant de l’esgotament d’un cicle expansiu”.

Són diversos els factors que intervenen en aquest fre a la pujada dels preus de l’habitatge. Entre ells, la previsió d’un nou refredament econòmic internacional, però també qüestions més concretes com les guerres comercials o l’arribada del Brèxit, que es preveu per gener.

Tots aquests factors, segons Gil, també produiran una “relaxació” de les inversions de capital estranger en el mercat immobiliari de les Illes, segons explica el responsable d’estudis de Tinsa.

L’informe reflecteix que els preus de l’habitatge han crescut a Espanya de mitja un 16,5% des que va acabar la crisi econòmica. Aquesta és la pujada global, però en el cas concret de les Balears, la revaloració del mercat de l’habitatge ha arribat gairebé al 24%.

Això explica la seva evolució en paral·lel a la recuperació de l’economia els darrers anys. Tot i això, avui els preus dels pisos a les Illes són un 19% més baixos que els màxims que es van registrar en els anys previs a l’esclafit de la crisi, el 2007, en què es produí una autèntica escalada que, de fet, va ser una de les causes de la recessió. Una bimbolla immobiliària que els experts no descarten que es pugui tornar a produir.

Tot i els senyals de moderació, els preus continuen instal·lats en aquesta pujada, sobretot a les capitals i grans ciutats i a les Balears i les Canàries. Altres punts de la costa mediterrània apugen igualment, però ho fan menys que la mitjana estatal. A l’octubre ho van fer en un 2,7%.

06/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris