economia

Els preus pugen un 1,1% interanual a Balears

El preu de l'habitatge a escala mensual puja un 1,3% i a escala interanual, baixa un 3,1%

Europapress


L’Índex de Preus al Consum (IPC) de Balears ha pujat un 1,1% al gener respecte al mateix mes de l’any anterior, segons les dades difoses aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). En relació a desembre la taxa ha caigut un 0,8%.

En termes interanuals, els preus que més han pujat al gener a Balears són els del transport (4,3%) i els d’hotels, cafès i restaurants (2,5%). Els únics preus que baixen són els de l’habitatge (-3,1%) i els de la medicina (-1,2%).

Respecte al mes anterior, la variació més gran a Balears l’experimenten els preus del vestit i calçat (baixen un 13,5%). El preu de l’habitatge a nivell mensual puja un 1,3%.

En l’àmbit estatal, l’IPC va baixar un 1% el mes de gener passat en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seva taxa interanual, fins al 1,1%, el seu valor més alt des d’abril de 2019, segons les dades definitives publicades de l’INE, que coincideixen amb la xifra que va avançar a final del mes passat.

Amb aquest avanç de tres dècimes, l’IPC interanual encadena tres mesos d’increments després que al novembre escalés tres dècimes i al desembre altres quatre. D’aquesta manera, l’IPC arranca al 2020 amb l’1,1%, dues dècimes per damunt de les pensions (0,9%).

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC de gener a la pujada dels preus de l’electricitat, del vestit i el calçat, i dels aliments i begudes no alcohòliques, especialment del peix i del marisc.

Amb la dada de gener, la taxa interanual d’IPC encadena 41 mesos en valors positius i implica que els preus són avui un 1,1% superiors als de fa un any.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, es va mantenir al gener en l’1%, fet que el situa a una dècima per sota de l’IPC general.

En l’últim mes de l’any passat, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa anual en el 1,1%, tres dècimes més que al desembre.

L’INE confirma que l’IPC va arrancar l’any amb l’1,1% després de pujar très dècimes al gener per la llum i els aliments. (Font: EPDATA)

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

BBVA detecta que la despesa turística a Balears ja és el 70% de juny de 2019

La despesa dels turistes a les Balears suposa ja el 70% de la que se sumava el mateix mes de...

Menorca recupera la major part de locals d’oci nocturn

A Maó, molts dels establiments van suspendre el permís que tenien per convertir-se en bars i restaurants i poder obrir i tenir terrasses a mesura que avançava la desescalada. Ara,...

La llum arriba avui al seu tercer preu més car de la història

Per trams horaris, el preu més alt per al dimecres serà de 105,51 euros/MWh en el tram de 20 a...

El sector tèxtil perd un 15% de les empreses en tres anys

Mallorca és aquests dies l'epicentre d'aquest sector, amb la trobada mundial Xtant