X

Els principals diaris d’Espanya demanden Meta per competència deslleial i li reclamen 550 milions d’euros

L'associació de Medios de Información, que agrupa, entre d'altres, diaris com El País, El Mundo, Abc i La Vanguardia, justifica la demanda pel seu "sistemàtic i massiu" incompliment de la normativa europea de protecció de dades

04/12/2023

Els principals diaris d’Espanya demanden Meta per competència deslleial i li reclamen 550 milions d’euros

L’associació de Medios de Información (AMI) , en representació de 83 mitjans de comunicació d’Espanya, ha presentat una demanda contra Meta, empresa matriu de Facebook i Instagram per “competència deslleial” i li reclamen 550 milions d’euros. En un comunicat, l’associació, que agrupa, entre d’altres, els principals diaris d’Espanya com El País, El Mundo, Abc i La Vanguardia, com també les agències Efe i Europa Press, i el grup editorial Serra, del diari mallorquí Ultima Hora, i Prensa Ibérica, del Diario de Mallorca i Diario de Ibiza, justifica aquesta demanda contra Meta, pel seu “sistemàtic i massiu” incompliment de la normativa europea de protecció de dades entre el 25 de maig de 2018 i almanco fins al 31 juliol de 2023. AMI sosté que Meta “ha ignorat el requeriment normatiu que els ciutadans han de consentir la utilització de les seves dades per al perfilat de publicitat”.

En la seva demanda, assegura que la utilització de dades personals dels usuaris de les plataformes de Meta, rastrejats sense el seu consentiment, haurien permès a la companyia americana oferir en el mercat la venda d’espais publicitaris a partir “d’un avantatge competitiu il·legítimament obtingut”. El president d’AMI, José Joly, destaca la importància d’aquesta acció “sense precedents”, que “posa de manifest com el gegant tecnològic ha construït la seva posició de domini en el mercat de la publicitat menyspreant la normativa i generant un perjudici evident per als mitjans d’informació espanyols fins al punt de posar en risc la seva sostenibilitat. Joly afegeix que comportaments com els duts a terme per Meta posen “en escac” la supervivència dels mitjans d’informació, fonamentals per a la qualitat democràtica d’un país.

AMI fa una crida als anunciants del sector públic i privat perquè confiïn les seves campanyes de publicitat a mitjans “segurs, fiables i responsables, respectuosos amb els drets dels ciutadans i que apostin per fomentar la qualitat democràtica d’Espanya, tot això en coherència amb les seves polítiques de responsabilitat social”.

04/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris