esports

Els problemes del futbol base degut a la Covid-19

Preocupen més les conseqüències socials que les econòmiques

Els+problemes+del+futbol+base+degut+a+la+Covid-19

Al futbol base, el problema de l’aturada per la Covid-19 és més social i logístic que econòmic.

Podríem dir que els ingressos d’un club de futbol base són principalment les quotes que paguen els pares i mares, però també les aportacions dels patrocinadors. En el cas dels clubs amb equips juvenils a Divisió d’Honor o la lliga autonòmica, també tenen ingressos en taquillatge.

A aquestes altures de la temporada les quotes ja estan pagades gairebé al 100%, fins i tot algun club com el Madre Alberta, de Palma, valora poder retornar part de la quota. Si no es reprèn la competició, els clubs deixarien d’ingressar doblers dels patrocinadors i del taquillatge, que per exemple, en un club com La Salle, són uns 130 euros per partit.

A més, la major part de les despeses també estan pagades des de l’inici de temporada: el material, les fitxes, la mutualitat… Els equips que paguen el lloguer del camp no ho pagaran si no l’utilitzen i el problema arriba amb els sous. La situació obliga els clubs a deixar de pagar als seus entrenadors. Als treballadors que se’ls pot aplicar un ERTO se’ls aplica, però la gran majoria dels entrenadors del futbol base són voluntaris i només cobren les dietes i el quilometratge. És a dir, no tenen contracte ni estan donats d’alta a la Seguretat Social i, per tant, no se’ls pot aplicar un ERTO. La conseqüència és que la majoria de clubs deixaran de pagar-los des d’abril.

Amadeo Spadaro, president del Sant Francesc i economista, es queixa de no tenir cap tipus d’ajuda per aquests treballadors. Posa d’exemple el cas d’Itàlia, on els col·laboradors d’associacions esportives sense un contracte professional poden cobrar un ajut de 600 euros al mes durant el confinament. Una proposta que ja ha fet arribar a la federació balear i a l’espanyola, així com al Govern i el Consell Superior d’Esports.

Spadaro també es mostra preocupat pel retorn als entrenaments, sigui quan sigui. Creu que molts de pares tendran por a dur els seus fills al futbol. De fet, el president reconeix que també té por que els nins es puguin contagiar. Per això, quan el Govern confirmi que es pot tornar a fer vida normal, farà firmar un document als pares per llevar qualsevol tipus de responsabilitat al club en cas que els jugadors acabin contagiats, ja que equips com el Sant Francesc no compten amb les instal·lacions i recursos necessaris per respectar les mesures de prevenció que poden tenir els clubs professionals.

Cada club és un món, però la majoria coincideixen en el fet que la temporada s’hauria de donar per finalitzada i després ja es prendran decisions sobre ascensos i descensos. De moment, hauran d’esperar.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Piti Sintes campiona Espanya per tercera vegada consecutiva

No ha perdut ni un sol set en tot el campionat

Novak Djokovic ja entrena a Mallorca

El serbi ha aterrat avui a l'illa per participar a la primera edició del Mallorca Championships

Sessió de perruqueria amb Karamo Jawara

Hem repassat la temporada amb el jugador del Palmer Palma

Finlàndia 0-Rússia 1

Primers tres punts per a la selecció russa