X

Els problemes sanitaris, laborals i jurídics derivats de la covid

S'incrementen les llistes d'espera i aconseguir una baixa laboral és impossible en alguns casos

02/01/2022

Els problemes sanitaris, laborals i jurídics derivats de la covid

67

L’increment de contagis de Covid ha provocat una allau de danys col·laterals entre els quals hi ha el retard de més d’un any en intervencions quirúrgiques i visites ambulatòries. El Defensor del Pacient ha confirmat a IB3 Ràdio que en el darrer any s’han incrementat de manera desmesurada les reclamacions al respecte.

Un dels problemes és que els metges i els infermers estan assumint tasques administratives que no els corresponen. Principalment, tenen a veure amb baixes laborals. Tot i no tenir l’obligació de resoldre certes tramitacions són molts els que ho fan per donar un cop de mà al sistema segons explica l’advocat del Defensor del Pacient, Daniel Martínez. Comenta que aquestes tasques les podria fer un perfil no sanitari, però que per això caldrien contractacions i modificacions pressupostàries.

Els problemes de saturació dels hospitals i centres mèdics s’ha vist agreujat per la Covid, però venen d’enrere. Apunta el Defensor del Pacient que alguns problemes estructurals es tapen amb l’argument del coronavirus i recorda que històricament els hospitals sempre han estat saturats amb l’arribada de la grip.

Un altre motiu de queixa que cada vegada és més habitual, sobretot ara amb l’allau de contagis, és la dificultat que tenen algunes persones, sobretot mares i pares, per aconseguir una baixa. L’Administració telefona a les persones afectades amb molts de dies de retard, en molts de casos quan ja s’ha superat la malaltia, i això genera un elevat grau d’incertesa a l’hora de gestionar l’assistència a la feina.

Actualment, sense un resultat positiu no es donen baixes. L’advocada Carmen Lebrón explica que ara mateix, els pares i mares que no estan contagiats, però que han de cuidar dels seus fills que  ho estan, únicament tenen l’opció de teletreballar, que en molts de casos no és possible pel tipus de feina, o demanar una reducció de jornada readaptació de l’horari.

Molts d’aquests casos es resolen deixant els infants contagiats amb persones vulnerables, com els padrins. Les empreses a més tenen encara la llei a favor per negar-se a acceptar el teletreball, però en el cas de ser per la cura d’infants sí que el treballador té moltes més garanties d’accedir al teletreball.

Un altre motiu de consulta als advocats és l’obligació d’estar vacunat a determinades feines. Apunta Carmen Lebrón que la vacuna no és obligatòria i que, per tant, no es pot acomiadar ningú per aquest motiu.

Finalment, Lebrón recorda que si les empreses demanen als treballadors no vacunats fer-se tests d’antígens o PCRs, els costs d’aquestes no l’ha d’assumir en cap cas l’empleat.

02/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT