SOCIETAT

La crisi d’abastiment dispara un 23% els costos de construcció a les Illes

El sector avisa que si l'Administració no incorpora la revisió de preus, els projectes d'obra pública finançats a través dels fons Next Generation no es podran executar


L’escalada en el preu de les matèries primeres en el sector de la construcció ha encarit fins a un 23% els projectes de construcció a les Illes. El sector avisa que si l’Administració no incorpora la revisió de preus, els projectes d’obra pública finançats a través dels fons Next Generation no es podran executar.

La pujada generalitzada dels costos de les matèries primeres principals, bàsiques per a la construcció, com el coure o l’acer, amb previsió d’allargar-se almenys fins al primer trimestre de 2022, amenaça greument la rendibilitat i competitivitat del sector a les Illes. L’escalada és foraviada, a causa de la crisi d’abastament i l’encariment del transport per la pandèmia: un 300%, la fusta; un 40%, el coure i l’alumini, i fins a un 108% des del gener, l’acer.

La repercussió d’aquest encariment en el cost de les obres és ja d’un 23% des de començament d’any. Una situació agreujada per la mancança de mecanismes de revisió de tarifes en els contractes de treballs que arruïna, en la pràctica, els marges comercials de les empreses.

L’amenaça és clara per a un sector que ha vist créixer l’obra pública en l’últim any… Són ja 177 milions d’euros en licitació d’obra pública fins al juliol, això sí, 45 milions menys que el 2019. Per administracions, aquí ho veiem, el descens en la inversió dels governs central i autonòmic respecte de fa dos anys és clar. No passa així amb l’Administració local… La licitació d’obra pública és gairebé un 50% superior de la de 2019. El nombre d’habitatges visats creix escalonadament des de 2019. Aquí en veiem les variacions interanuals. En la distribució per Illes, destaca el descens en l’edificació en el cas de Menorca, si comparem els projectes visats amb els de 2019… Més d’un 25%…. Els constructors demanen poder continuar construint sense veure en perill la viabilitat dels seus negocis.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |